Hon är RFSL:s nya förbundsordförande

RFSL har valt Trifa Shakely till ny förbundsordförande. ”Vi hoppas att regeringens lagförslag om könstillhörighet ska gå igenom. Det är den viktigaste frågan just nu”, säger hon till Altinget.

Trifa Shakely är 45 år, jurist och socionom. Hon har lång erfarenhet från civilsamhället och har också hunnit med att vara chefredaktör för Bang, samt skribent för Expressen kultur och Granta.

– RFSL:s långsiktiga vision är mångfald och respekt för människors olikhet, där alla ska ha samma möjligheter och rättigheter oberoende av bakgrund, säger hon till Altinget.

RFSL:s kongress har beslutat om prioriteringar på följande områden: Trans- och intersexfrågor, asyl- och migration, familjefrågor, äldrefrågor och skydd för demokratin, berättar hon.

Du har sagt att du vill knyta ihop gräsrotsrörelsen med det strategiska arbetet. Vad menar du med det, och hur ska du uppnå det?

– Jag vill arbeta för att engagera och inspirera aktivister på gräsrotsnivå i våra hjärtfrågor, och jag ska försöka att få kansli, styrelse och gräsrötter att jobba tillsammans. Vi har som mål att jobba mer strategiskt.

På vilket sätt?

– Vi behöver nå ut och bygga broar externt. Min förhoppning är att vi kan bygga broar med andra organisationer, nätverk och myndigheter som jobbar med samma frågor som vi, som antirasistiska och feministiska frågor. Då kan vi bredda oss.

Du var med och startade Göteborgs rättighetscenter och du har jobbat för Röda korset som psykosocial samordnande kurator för krigs- och tortyroffer. Vilka erfarenheter tar du med dig därifrån som du får nytta av nu?

– Att ha jobbat direkt med målgrupperna gör att jag har med mig metoder för hur man löser konflikter, hur man lyssnar och inleder samarbeten. Jag har med mig detta med att kunna bygga verksamheter och nätverk för att sedan delegera och låta dem själva styra, utveckla och driva. Jag kan släppa taget.

– Sedan gör min journalistiska erfarenhet att jag vet hur man arbetar med texter och med media, och det tänker jag använda mig av i min nya roll, säger Trifa Shakely.

Forrige artikel Båda språkrören deltar i demonstration mot M+KD+SD-budgeten Næste artikel Lennartsson gör comeback som statsministerns statssekreterare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.