Hon ska se över svenskundervisningen

Marie-Hélène Ahnborg, tidigare vd för Ifous, får i uppdrag av regeringen att föreslå hur en ny kursplan i grundläggande svenska ska införas i skolan. Dessutom ska hon göra en översyn av modersmålsundervisningen. 

Regeringen vill att svenskundervisningen bättre anpassas för nyanlända elever. En utredare får därför i uppdrag att se över kursplanerna i svenskämnet. Dessutom ska utredare Marie-Hélène Ahnborg undersöka hur modersmålsundervisning påverkar integrationen. 

– Nu ser vi till att lärarna får förutsättningar att anpassa undervisningen i svenska som andraspråk efter elevernas förkunskaper. Vidare är det viktigt att modersmålsundervisningen får en översyn. Undervisningen ska självklart vara utformad på bästa möjliga sätt för att främja elevernas integration och kunskapsutveckling, säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande. 

Uppdraget ska lämnas till regeringen senast den 6 december 2024. 

Beslutskedja: Införande av grundläggande svenska och översyn av modersmålsundervisningen

18/12
2023
18/12
2023
26/8
2024
29/8
2024
31/1
2025
Forrige artikel Miljöpartiets EU-lista är nu fastställd Miljöpartiets EU-lista är nu fastställd Næste artikel Karin Pihl blir ny ledarskribent på Expressen Karin Pihl blir ny ledarskribent på Expressen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.