Hur många PFAS-processer är det som krävs?

PFAS-målet i Kallinge är i grunden en strid om rätten till rent dricksvatten – en strid där förorenaren Försvarsmakten inte är den som ställts till svars. Frågan är hur många långdragna PFAS-processer som krävs runt om i landet innan politiken tvingas kliva fram?

PFAS-striden i Kallinge har pågått i ett decennium. På tisdagsmorgonen stod det klart att PFAS-föreningen, som företräder drygt 150 Kallingebor som blivit förgiftade via sitt dricksvatten, vunnit mot det kommunala vattenbolaget i Högsta domstolen. Deras höga PFAS-halter i blodet är en personskada i skadeståndsrättslig mening – därmed rivs hovrättens dom upp.

PFAS-föreningens seger i HD är naturligtvis en sorts punkt i en lång process, men det är lika mycket startskottet för nya processer, skadeståndsprocesser som även de kan komma att sträcka sig över många år. Det framkom tydligt när det senare på dagen var dags för pressträff med Ronneby kommun och det kommunala bolaget Ronneby Miljö och teknik. En pressträff med många frågor och få svar.

PFAS-målet omfattar drygt 150 personer, men det bor 5000 personer i Kallinge, påpekade en journalist och ville ha svar på om även dessa kan ha rätt till skadestånd. Varpå kommunalrådet Roger Fredriksson (M) påpekade att det faktiskt rör sig om totalt 15 000 människor som kan ha fått i sig PFAS-förorenat Kallinge-vatten genom åren.

Vattenbolaget blev boven

I egenskap av leverantör av förgiftat dricksvatten har Ronnebys vattenbolag i åratal fått stå i de anklagades bås. Det är mot bolaget som de drabbade i PFAS-föreningen nu vinner sin viktiga delseger, inte mot Försvarsmakten som faktiskt är den som orsakat föroreningarna.

– Kunde vi ha gjort något för att förhindra detta? Nej, säger bolagets styrelseordförande Ronny Johannesson vid pressträffen.

Försvarsmakten har spridit det PFAS-haltiga brandskummet och det är Livsmedelsverket som utformat rekommendationerna för provtagningar på dricksvatten och där fanns inte PFAS med. Ronneby Miljö och Teknik har följt alla regler till punkt och pricka, betonade Johannesson. Ändå har bolaget alltså blivit skurken.

– De kunde gått på staten direkt, antingen Försvarsmakten eller Livsmedelsverket, men det var kanske enklast att vinna över oss, säger Roger Fredriksson som inte vill ge något svar på om det kan bli aktuellt för kommunen i sin tur att kräva Försvarsmakten på pengar.

Hjärtskärande strid

Det är absurt att människor som förgiftats av sitt dricksvatten på grund av statliga utsläpp, ska tvingas strida i ett decennium mot sitt kommunala vattenbolag – som följt alla statens regler – för rätten till skadestånd. Det finns skäl till att striden i Kallinge fått stor uppmärksamhet, men det är långt ifrån den enda infekterade PFAS-konflikten som pågår i landet.

I Kallinge har Försvarsmakten tagit på sig alla förhöjda kostnader för vattenbolaget efter upptäckten av de höga PFAS-halterna för tio år sedan. I Uppsala däremot kämpar Försvarsmakten med näbbar och klor mot Uppsala Vattens krav på 215 miljoner kronor för PFAS-föroreningar som upptäcktes år 2012, i dagarna inleddes förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen.

Kommunerna kring Vättern slår vakt om sin enorma dricksvattentäkt och vill att försvarets flygplats belägen i Karlsborg vid Vätterns kant ska PFAS-saneras innan marken dräneras, men protesterar mot döva öron: Regeringen har gett grön flagg för projektet. Ärendet har drivits vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

För att nämna två exempel.

Hur länge kan politiken ligga lågt?

Frågan är hur många år med komplicerade PFAS-processer där kommuner och medborgare strider för rätten till rent dricksvatten som krävs innan politiken tvingas kliva fram?

Intressant nog anser klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris eget parti att den punkten redan är nådd. Partiet beslutade vid sitt landsmöte i november att Liberalerna ska verka för att Försvarsmakten ska sanera sina PFAS-utsläpp och ta på sig det ekonomiska ansvaret. Men, det var ett beslut som partistyrelsen motsatte sig, vilket väl talar för att det riskerar att hamna en bit ner bland ministerns prioriteringar.

Det återstår att se hur länge och hur många processer som krävs, kanske beror smärtpunkten på antalet ilskna kommunalråd som regeringen tvingas hantera. För PFAS-föreningen i Kallinge gäller det i alla fall att samla nya krafter inför en ny process.

{{toplink}}

Forrige artikel Brutaliserad politisk offentlighet eller bara gamla personer på internet? Brutaliserad politisk offentlighet eller bara gamla personer på internet? Næste artikel En djup ansvarskänsla fick drottning Margrethe att abdikera En djup ansvarskänsla fick drottning Margrethe att abdikera
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.