I dag går Centerpartiet till strid om skolfrågorna

På fredagen ska Centerpartiets stämma ta ställning till partiets nya skolpolitik. Men det finns flera punkter där åsikterna går isär.

Under fredagen fattar stämman beslut om Centerpartiets nya skolpolitiska program. Samtidigt riktas intern kritik mot att partistyrelsen har ställt sig bakom politik som ännu inte fått stöd av partiet.

– Jag tycker att partiledningen har spelat ett väldigt fult spel, att man har satt sitt eget förtroende i pant för att medlemmarna ska ställa sig bakom, säger partiets gruppledare i Malmö, Anton Sauer, till Svenska Dagbladet och pekar på att det kommer se dumt ut om förslagen inte får stöd av stämman.

Strid om vinstfrågan

Ett av de skolförslag som utmanas är Demiroks vinstlinje. C-toppen Elisabeth Thand Ringqvist, som föreslås ta plats i partistyrelsen, vill till skillnad från C-ledaren inte se någon begränsning av friskolornas vinster. Det säger hon till SvD.

– Det kommer vara diskussioner kring vinst, hur ska man dra det? Eftersom det har varit det många gånger tidigare och det är en stor fråga. Jag är övertygad om att vi kommer få stämmans stöd, säger skolpolitiska talespersonen Niels Paarup-Petersen till Altinget inför stämman.

Även frågan om att korta sommarlovet har kritiserats internt.

– Det finns mycket vetenskapligt stöd som säger att det är problematiskt med långa sommarlov för de barn som har det svårt i skolan. Jag tror det kommer vara lite olika röster om de två förslagen, men det är så det ska vara. Det är upp till medlemmarna att bestämma vår politik, säger Paarup-Petersen.

Forrige artikel Betygsskillnaderna mellan pojkar och flickor minskar Betygsskillnaderna mellan pojkar och flickor minskar Næste artikel Kristerssons tal till nationen sågas – ”Inte ett tal för att samla landet” Kristerssons tal till nationen sågas – ”Inte ett tal för att samla landet”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.