Inget gehör för kriskommission kring arbetsmiljön

Fackförbundens krav på en kriskommission för vårdens arbetsmiljö står fast. Ett krav som sjukvårdsminister Acko Ankarberg stödde i våras.

I måndags lämnades 50 000 namnunderskrifter över från 13 fackförbund till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Kampanjen har sitt ursprung i kraven från Kommunal, Läkarförbundet och Vårdförbundet i våras. Fackförbunden vill ha en kriskommission för vårdens arbetsmiljö.

Dåvarande socialminister Lena Hallengren (S), sa nej till en kommission, men fackförbunden har fortsatt att driva frågan och under måndagen lämnades namnunderskrifterna över av bland andra Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

– Förhoppningen är att man på ett tydligt sätt tar det vidare från regeringens sida. Det är fortfarande viktigt att tillsätta en kriskommission där man kan dra lärdomar av de arbetsmiljöinspektioner som görs i kombination med rapporterna från Inspektionen för vård och omsorg, men också den kompetens vi besitter inom förbunden. 

Vad fick ni för signaler från ministern?
– Vi uppfattar det som att ministern är mottaglig och att hon signalerade att hon kommer att ta det vidare. Hon har sagt det tidigare och återupprepade i dag att hon uppskattar att vi agerar blåslampa. Det ska inte vara lätt att vara sjukvårdsminister.

Hon lovade er inte en kriskommission? 
– Nej, det gjorde hon inte.

Inga besked

När Altinget frågade i våras ställde sig Acko Ankarberg Johansson bakom fackförbundens krav på en kriskommission, då som sjukvårdspolitisk talesperson för KD och ordförande i socialutskottet. I en skriftlig kommentar till Altinget kring namnunderskrifterna säger hon i dag att regeringen prioriterar åtgärder för att stärka vården, genom bland annat pengar till fler vårdplatser. Några löften om en kriskommission ger hon däremot inte. 

– Antalet underskrifter är ytterligare ett tecken på att det är ett samlat stöd för behov av förbättringar i vården och för vårdens medarbetare. Mycket fokus framåt kommer behöva ligga på att förbättra arbetsmiljön i Sveriges hälso- och sjukvård, säger hon.

Sofia Rydgren Stale säger att Läkarförbundet inte kommer att nöja sig med de svar de fått hittills. 

– Arbetsmiljö är en av våra prioriterade frågor. Vi kommer att vara en blåslampa både mot regering och regioner.

 

Forrige artikel Efter 43 dagars förhandlingar får Danmark en ny regering Efter 43 dagars förhandlingar får Danmark en ny regering Næste artikel Det vill regeringen prioritera under ordförandeskapet Det vill regeringen prioritera under ordförandeskapet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.