Ivo ska granska förlossningsvården

Tre nya myndighetsuppdrag ska öka jämlikheten i hälso- och sjukvården, bland annat via en tillsyn av förlossningsvården. ”Det här är en del i att öka den statliga styrningen av svensk sjukvård”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Regeringen går nu vidare med flera punkter i Tidöavtalet som handlar om jämlik sjukvård genom att ta beslut om tre nya myndighetsuppdrag.

Socialstyrelsen ska under två år genomföra insatser med fokus mot sjukdomar som främst drabbar kvinnor och flickor. I Tidöavtalet nämns migrän, endometrios och klimakteriebesvär och på pressträffen lades lipödem och smärttillstånd till. 

Uppdraget innebär att utvärdera vården ur ett jämställdhetsperspektiv och ta fram kunskapsstöd och informationsinsatser. 

Dataanalys

Socialstyrelsen ska också kartlägga vården för personer som utsatts för sexuella övergrepp och sexuellt våld och analysera om det behövs en nationell stödfunktion. 

– Det blir en stödfunktion för vårdpersonalen i frågor som rör sexuellt våld. Här vill vi samla funktioner som bidrar till mer jämlik vård över hela landet, säger Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, på pressträffen som hölls i samband med ett besök på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Det tredje uppdraget ges till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som ska öka den nationella tillsynen av mödrahälsovården och förlossningsvården under två år och samtidigt också utveckla datatillgång för riskanalys.

– Vi måste veta var det brister för att veta vad vi ska göra, säger Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist.

Forskningssatsning

I Tidöavtalet ingår också en satsning på ökade medel för forskning om kvinnors sjukdomar och hälsa. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) hänvisade den frågan till den kommande forskningspropositionen och ett regeringsuppdrag till Forte och Vetenskapsrådet om att analysera forskningsbehovet. Den rapporten ska vara klar i november.

–  Vi har bett myndigheterna att ta fram underlag för vad vi borde förstärka inom vetenskapen och forskningen kring kvinnors hälsa. Den är ett underlag för kommande forskningsproposition, säger hon.

Forrige artikel Anders Borg uppmanar Svantesson: Höj rotavdraget nu Anders Borg uppmanar Svantesson: Höj rotavdraget nu Næste artikel Trafikverkets åtstramning kan kosta idrott och midsommarfirande miljoner Trafikverkets åtstramning kan kosta idrott och midsommarfirande miljoner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.