Jätterockad hos Liberalerna – flera ledamöter byter utskott

Med ett år kvar till valet stuvar Liberalerna om rejält i riksdagsgruppen. Det blir nya talespersoner på flera tunga politikområden. Bland annat får partiet sin tredje arbetsmarknadspolitiska talesperson under mandatperioden.

Liberalerna gör stora omkastningar i sin riksdagsgrupp. Sju av ledamöterna får nya ansvarsområden.

– Vi hoppas och tror att vi får mer genomslag för Liberalerna helt enkelt. Det har också att göra med att vi står inför ett avslutande år i riksdagen och ett nytt läge där vi inte har januariavtalet att förhålla oss till, säger Johan Pehrson (L), gruppledare, till Altinget.

Inte första gången

Det är inte första gången under mandatperioden Liberalerna flyttar ledamöter. Det skedde bland annat när Nyamko Sabuni valdes till partiledare 2019. Då kom bland annat Mats Persson tillbaka som ekonomisk-politisk talesperson och Johan Pehrson blev gruppledare.

Hösten 2020 var det dags igen då Gulan Avci hoppade av som arbetsmarknadspolitisk talesperson och även Arman Teimouri och Joar Forssell fick nya utskott. De två sistnämnda berörs även denna gång. Teimouri går till näringsutskottet och Forssell till utrikesutskottet.

– Det är ju en ynnest att få jobba i utrikesutskottet för att det är frågor som verkligen berör en liberal, säger Forssell till Altinget.

Flexibel

Trots att Forssell bara suttit i riksdagen den här mandatperioden så blir det hans tredje utskott. Först satt han i skatteutskottet och senast i näringsutskottet, en plats som Teimouri nu tar över. Joar Forssell menar att det är naturligt med tanke på partiets storlek att få ta sig an flera politikområden.

– Vi är ett litet parti men det är lika många roller att fördela och frågor att hantera, säger han.

Kritiker förlorar utskottsplats

En som inte längre har en ordinarie utskottsplats är Nina Lundström som har suttit i miljö- och jordbruksutskottet. Hon har varit emot partiets närmande till SD och röstade mot partilinjen i misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven. Lundström har också meddelat att hon inte kommer att kandidera nästa gång. Men Johan Pehrson menar att det inte rör sig om någon petning.

– Nina har skött de här frågorna på ett bra sätt. Det finns ingen politisk åsiktsskillnad eller så utan vi har ett starkt program oavsett om det är hav, skog eller land. Hon har ju deklarerat att hon inte ställer upp för omval och då tar vi in en ny ledamot för att vi har löst situationen med Emma Carlsson Löfahl, säger Pehrson och syftar på Jakob Olofsgård som tagit över vilden Carlsson Löfdahls riksdagsplats.

– Jag vill inte kommentera det. Det är en del i en större rockad. Jag står bakom beslutet, det är taget i riksdagsgruppen, säger Nina Lundström till Altinget.

Arbetsmarknad

Samtidigt betyder de många förändringarna att Liberalerna får sin tredje arbetsmarknadspolitiska talesperson under mandatperioden. Roger Haddad tar över efter Arman Teimouri som tog över efter Gulan Avci. I riksdagsgruppen finns också Fredrik Malm och Christer Nylander som har haft samma uppdrag under tidigare mandatperioder. En förklaring till de många skiftena menar Pehrson är arbetsbördan.

– Det har varit ett slitsamt och processtungt utskott. Särskilt när vi hade januariavtalet och reformagendan där och lägg till det jobbiga med Arbetsförmedlingens reformering men där fortsätter Malin Danielsson, säger Pehrson.

Öka stödet

Förhoppningen med rockaden är att det ska stärka Liberalernas chanser att öka i opinionen.

– Det är ett pussel. Det gäller att se till att vi blir starka både nu och också se till att vi förklarar vår förändringsvilja så att vi får ett ökat stöd. Det är klart att med 2,5 till 3 procent har vi en tuff och viktig uppgift framför oss.

Forrige artikel Slopad reklamskatt ska minska idrottens byråkrati Slopad reklamskatt ska minska idrottens byråkrati Næste artikel Överblick: Friskoledebatt inom C och kritik mot rasismförbud Överblick: Friskoledebatt inom C och kritik mot rasismförbud
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.