Corazza Bildt (L) utmanades på Liberalernas landsmöte

Anna Maria Corazza Bildt utmanades om andraplatsen på Liberalernas EU-lista, men gick vinnande ur landsmötets omröstning. Karin Karlsbro toppar listan inför vårens EU-val.

LINKÖPING. Det blir Karin Karlsbro som toppar Liberalernas EU-kandidatlista vid valet 2024. Det står klart efter att partiet klubbat förstaplatsen på EU-valslistan vid partiets landsdagar i Linköping. 

– Jag är otroligt varm i hjärtat men framförallt känner jag ett stort ansvar, säger Karin Karlsbro när det står klart att hon valts. 

Utmanaren Anna Maria Corazza Bildt, som lämnade moderaterna i september för att kandidera för Liberalerna i EU-valet, får nöja sig med en andraplats. 

– Räkna med att se mig på barrikaderna för att mobilisera fler röster för liberalerna i juni, säger Anna Maria Corazza Bildt i sitt tacktal. 

Strid från Luf

Men andraplatsen knep hon inte utan strid. Mot valberedningens förslag förde flera ledamöter fram Luf-kandidaten Simona Mohamsson som motförslag till plats nummer två på listan. 

– Du vet hur ungdomarna är, men för mig spelar det ingen roll, säger Anna Maria Corazza Bildt till Altinget efter omröstningen. 

– Jag respekterar att man utmanar mig, men mitt fokus nu är att mobilisera, att samla krafter, att nå ut till fler väljare och att maximera röster för liberalerna i juni, tillägger hon. 

Det var samtidigt som provvalet inleddes som Corazza Bildt fick frågan om hon ville byta sida och kandidera för Liberalerna. Något hon inte var beredd på. 

– Jag var överraskad, jag har inte varit med i svensk politik på fem år.

Liberalerna har nu ett mandat i EU-parlamentet, hur ser du på möjligheterna att få en plats?

– The sky is the limit. Det viktigaste är inte att räkna mandat, utan att mobilisera för att få fler väljare, säger Corazza Bildt.

Talade för Mohamsson

Joar Forsell, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, var en av de som pläderade från talarstolen för Simona Mohamsson. Han beskriver Karin Karlsbro och Simona Mohamsson som ett dreamteam. 

– Karin känner de som är i parlamentet nu, Simona känner de som är på väg in i parlamentet, säger han. 

Riksdagsledamoten Martin Melin pläderade å sin sida för Anna Maria Corazza Bildt. 

– Simona vi behöver dig i Sverige, du får vänta lite. Jag förespråkar Anna Maria på plats nummer två och jag tycker valberedningen gjort ett bra jobb, säger Martin Melin. 

Mohamsson vill dock inte följa Melins uppmaning, utan kommer fortsätta sin kampanj. 

– Vi förlorade, men vi visade ändå att vi är en generation där man inte kan säga så här, ”ja men ni får vänta er tid”. Utan då tar man strid och så testar man. Ibland vinner man, ibland förlorar man och det är inte hela världen, säger Mohamsson till Altinget efter omröstningen. 

Hur tänker du kampanja? Är stridsyxan nedgrävd?

– Jag tänker att det i Europaparlamentsvalet är ännu viktigare att folk faktiskt känner att de kryssar en person de litar på och som de vet vart personen står, vilka värderingar de har, säger Simona Mohamsson, som pekar på att hon har en stor kampanjorganisation bakom sig. 

Hon fortsätter:

– Jag tror på personval. Man kan anstränga sig hårt, visa att man är ambitiös och att man har väldigt tydliga visioner av vad man ska göra. Och då får man be om människors förtroende, precis som jag gjorde i dag. Förhoppningsvis går det bättre med just första, andra, tredjegångsväljare. 

Anna Maria Corazza Bildt vann omröstningen med 106 röster mot 77 för Simona Mohamsson. 

Forrige artikel Petra Lundh blir ny rikspolischef Petra Lundh blir ny rikspolischef Næste artikel Hon får lämna L:s partistyrelse: ”Vill ju sitta kvar” Hon får lämna L:s partistyrelse: ”Vill ju sitta kvar”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.