Petra Lundh blir ny rikspolischef

Hovrättspresident Petra Lundh tar över efter Anders Thornberg, som slutar i december. 

Petra Lundh blir Polismyndighetens nya rikspolischef. Det meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff. Hon börjar den 1 december.

– Det ställs höga krav på den som ska leda polisen. Regeringen vet vad den vill uppnå och vi är övertygade om att Petra Lundh har de kvalifikationer som krävs för uppdraget, säger Strömmer. 

Regeringen har också beslutat att stärka upp ytterligare genom att tillsätta en biträdande rikspolischef. Vem det blir återkommer regeringen till. 

– Hon har min och regeringens fulla uppbackning i det arbete som nu väntar. 

Ingen poliserfarenhet

Lundh är i dag hovsrättspresident i Svea hovrätt och har tidigare bland annat varit riksåklagare och särskild utredare för utredningen om hemlig dataavläsning, samt för Narkotikastraffutredningen. 

– Jag är verkligen glad och hedrad över förtroendet. Att säga ja till det här uppdraget är ett av de svåraste besluten jag tagit i min karriär. Det måste vara ett av de mest utmanande uppdragen i svensk förvaltning, säger Petra Lundh. 

– Men jag är angelägen om att få göra Sverige bättre och invånarna tryggare och säkrare. 

Thornberg till Halland

Nuvarande rikspolischef Anders Thornbergs blir ny landshövding i Halland den 1 december i år och lämnar därmed sin över 40 år långa karriär inom polisen och Säkerhetspolisen.

– Anders Thornberg är en mycket erfaren myndighetschef. Hans erfarenheter som rikspolischef och tidigare säkerhetspolischef kommer att vara en tillgång för länsstyrelserna i återuppbyggnaden av det civila försvaret och för invånarna i Hallands län, säger civilminister Erik Slottner (KD).

{{toplink}}

Forrige artikel Thornberg lämnar polisen – blir landshövding i Halland Thornberg lämnar polisen – blir landshövding i Halland Næste artikel Corazza Bildt (L) utmanades på Liberalernas landsmöte Corazza Bildt (L) utmanades på Liberalernas landsmöte
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.