Karkiainen (S) om nya valsedlar: ”Klart inför valet 2026”

Valmyndigheten vill ändra på valsedlarna för att göra det enklare och säkrare för svenskarna att rösta. ”Vi har ett högt valdeltagande i Sverige, och ett högt förtroende för politiken jämfört med många andra länder. Det vill vi behålla”, säger Ida Karkiainen (S), konstitutionsutskottets (KU) ordförande.

Frågan om valsedlarnas utformning och funktion har pågått i över ett decennium. Nu har Valmyndigheten återigen presenterat ett förslag på nya valsedlar. Det är så kallade enhetsvalsedlar - en gemensam valsedel för alla partier som ställer upp i valet.

– Nuvarande system med många valsedlar är svårt för väljare att förstå och för med sig stora utmaningar och risker vad gäller till exempel logistik, säkerhet och tillgänglighet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, i ett uttalande.

Kan undergräva förtroendet

Enligt myndigheten orsakar nuvarande valsedelsystem problem som riskerar att undergräva förtroendet för valet som helhet.

Efter senaste valet 2022 aktualiserades återigen frågan, då den nya avskärmningen av valsedlar bland annat ledde till mer köer än normalt. Nära hälften av landets kommuner tror att köandet kan ha påverkat valdeltagandet, enligt en undersökning från Valmyndigheten.

Parlamentarisk utredning

Konstitutionsutskottets ordförande Ida Karkiainen (S) ser positivt på Valmyndighetens förslag. Men hon poängterar att man behöver vara väldigt försiktig om man ska göra den här typen av förändringar.

– Valmyndigheten föreslår att en parlamentarisk utredning tillsätts, vilket jag tycker är bra. Det är viktigt att alla partier är närvarande i en sådan här fråga, säger hon till Altinget.

Ser du några risker med att göra denna förändring?

– Ja. Vi har ett högt valdeltagande i Sverige, och ett högt förtroende för politiken jämfört med många andra länder. Det vill vi behålla. Utredningen måste få ta tid på sig så att man inte hastar fram något. Alla konsekvensanalyser behöver vara genomarbetade, säger hon.

Färdiga vid valet 2026

Men samtidigt får utredningsarbetet inte dra ut för mycket på tiden utan helst komma igång omgående, menar Ida Karkiainen.

– Arbetet behöver komma igång om det ska vara klart inför valet 2026, så att vi slipper att samma problem upprepas.

Hon poängterar att ett nytt system dock behöver ha testats så att man vet hur utfallet ser ut, innan man börjar använda det i skarpt läge, för att undvika nya problem.

Konstitutionsutskottet har gjort en uppföljning av 2022 års val inom ramen för sitt uppföljningsarbete.

{{toplink}}

Forrige artikel ”Akut läge” – men flera frågetecken i det svenska svaret till Fehmarn bält ”Akut läge” – men flera frågetecken i det svenska svaret till Fehmarn bält Næste artikel Brandberg (L) om kritiken från Wennemo – håll isär lönegolv och minimilön Brandberg (L) om kritiken från Wennemo – håll isär lönegolv och minimilön
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.