KD vill stärka förvaltningen – ”Vi måste ha en hund som har bättre kontroll på sin svans”

Magnus Kolsjös (KD) motion till rikstinget om att stärka förvaltningen genom att bland annat göra en grundlagsöversyn fick tummen upp av partistyrelsen. Partiet vill också stärka Regeringskansliets roll gentemot myndigheterna.

Sverige behöver styra upp sin förvaltning menar den kristdemokratiska partimedlemmen Magnus Koljsö, som tidigare bland annat jobbat som politiskt sakkunnig hos kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD). Och han fick med sig partistyrelsen och ombuden.

I en motion till rikstinget föreslog Kolsjö en rad skärpningar där partistyrelsen gav honom grönt ljus i fem av sju att-satser och höll med honom även i de två sistnämnda.

– Jag tycker att det är viktigt att vi städar och ordnar upp i förvaltningen. En fungerande offentlig förvaltning är viktig både för Sveriges konkurrenskraft internationellt men också för att kunna leverera den välfärd som vi vill ha i Sverige, säger Kolsjö till Altinget.

Besluten

Det Kristdemokraterna konkret har beslutat är:

• Att Kristdemokraterna ska verka för en översyn av grundlagen, bland annat där man ser över regeringens befogenheter i kriser och ser över tryckfrihetsförordningen

• Att Kristdemokraterna ska verka för en omfördelning av strategisk kompetens mellan Regeringskansliet och myndigheterna

• Att Kristdemokraterna ska verka för en förstärkning av kommittéväsendet

• Att Kristdemokraterna ska verka för en ökad öppenhet i kommittéväsendets arbete

• Att Kristdemokraterna ska verka för en ämbetsmannaed för offentliganställda

Myndigheternas roll

När det gäller fördelningen mellan Regeringskansliet och myndigheterna ser Kolsjö ett behov av att stärka det förstnämnda.

– Ett förslag är att göra myndigheterna något mindre och Regeringskansliet något större. Där Regeringskansliet får bättre analysresurser och strategiska resurser så man slipper fråga myndigheterna ”vad ska vi göra på det här området”.

Är det för att få lite mer central kontroll?

– Ja, det blir ju väldigt lätt så att om Regeringskansliet frågar en myndighet vad de ska göra på ett område myndigheterna har ansvar för så kommer svaret bli att ”ni måste göra mer och vi måste ha mer pengar och större ansvar.” Då blir det svansen som viftar på hunden. Vi måste ha en hund som har bättre kontroll på sin svans än vi har i dag.

Ideologiserande myndigheter

En av att-satserna som partistyrelsen inte biföll, eftersom de menar att partiet redan driver politik i linje med den, är att KD ska avveckla ideologiserande myndigheter och myndighetsverksamheter.

– Myndigheterna ska inte tala om för medborgare hur de ska tycka och tänka. Vi har ju ett antal myndigheter i dag som i hela sin verksamhet ”streamlinar” in en viss form att tänka i frågor som är politiskt särskiljande i Sverige. Normkritik är ju normupplösning i många fall, säger Kolsjö och fortsätter:

– Ska du få bidrag från den här myndigheten ska du ha en normkritisk del i ditt projekt. Då har man gett sig in på ett politiskt fält och säger till människor att ni måste tänka på det här sättet. Det ska inte myndigheter göra. Det är upp till politiker och civilsamhälle att agera på den arenan. Men här lägger man uppdrag på myndigheter som försöker driva tankeutveckling.

Ökar tilliten

Anledningen till att Kolsjö lagt de olika förslagen om en bättre förvaltning handlar inte bara om förvaltningen i sig, utan också hur en fungerande förvaltning påverkar hela samhället.

– Det är också viktigt för det mellanmänskliga förtroendet. Det har visat sig i forskningen att en väl fungerande förvaltning och en bra kontakt med förvaltningen stärker förtroendet inte bara till den förvaltningen utan också människor emellan i samhället, säger han.

{{toplink}}

,

Forrige artikel SD:s Martin Kinnunen: ”Vi ser samma problem som alla andra” SD:s Martin Kinnunen: ”Vi ser samma problem som alla andra” Næste artikel Överblick: Sanningens minut för Andersson och region kräver miljoner av 12-åring Överblick: Sanningens minut för Andersson och region kräver miljoner av 12-åring
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.