Klubbat: Riksdagen säger ja till säkerhetszoner

Riksdagen röstar ja till regeringens förslag om säkerhetszoner. Lagändringarna träder i kraft redan om två veckor.

Tidöförslaget om säkerhetszoner får grönt ljus av riksdagen. Det står klart efter en omröstning på onsdagseftermiddagen, där 151 ledamöter röstade för och 148 emot.

Lagändringarna, som träder i kraft redan den 25 april, innebär bland annat att polisen kommer få större befogenheter att kroppsvisitera personer i ett särskilt geografiskt område.

Förslaget, som står med som en av punkterna i Tidöavtalet, är en del av regeringssamarbetets arbete för att motverka kriminalitet och gängbrottslighet.

Har kritiserats

Förslaget har debatterats flitigt under en längre tid. Oppositionen har kallat förslaget för ”godtyckligt” och ”rättsosäkert”.

Dessutom har flera remissinstanser och delar av oppositionen också uttryckt kritik över hur snabbt regeringen har gått till väga, vilket Altinget har rapporterat om tidigare.

{{toplink}}

Förslaget låg ute på remiss över julen. Alldeles för kort tid, enligt flera remissinstanser och delar av oppositionen.

– Regeringen vill köra snabbspår med kontroversiella lagförslag som handlar om grundläggande fri- och rättigheter, sade MP:s gruppledare Annika Hirvonen i januari.

MP valde även att KU-anmäla justitieminister Gunnar Strömmer (M) för agerandet. Konstitutionsutskottet valde dock att inte kalla Strömmer till utfrågning.

Forrige artikel Migrationsverket: Förslagen för att skydda anställda räcker inte Migrationsverket: Förslagen för att skydda anställda räcker inte Næste artikel Trots protester vid omröstning: EU får en gemensam migrationspolitik Trots protester vid omröstning: EU får en gemensam migrationspolitik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.