Kommissionären: EU:s krismyndighet är här för att stanna

Den europeiska myndigheten för beredskap vid hälsokriser, Hera, har redan visat sitt värde och är här för att stanna. Det säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides till Altinget, under ett besök i Stockholm.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) välkomnade hälsoministrar och experter till en högnivåkonferens om cancer under onsdagen. EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides var en av deltagarna.

I en intervju med Altinget kommenterar hon även varningarna från den danska tankesmedjan Think Tank Europa om att coronakrisens idéer om en europeisk hälsounion är på väg att glömmas bort.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen poängterade behovet av ett sådant samarbete i sina State of the Union-tal 2020 och 2021, men inte 2022.

Har det politiska intresset inom EU bleknat när det kommer till sjukvårdsfrågor om beredskap, på grund av olika kriser såsom kriget i Ukraina?

– Absolut inte. Ordförande Ursula von der Leyen talade om en europeisk hälsounion 2020, och när hon talade om det var det en vision som många inte kunde se. Men det har alltid varit vår vision, säger Stella Kyriakides och fortsätter:

– Att hon inte nämnde det i sitt senaste tal innebär inte att det är en icke-prioriterad fråga.

Som exempel på det arbete som har skett sedan 2020 nämner Stella Kyriakides en stärkt smittskyddsmyndighet (ECDC), införandet år 2021 av en ny myndighet för beredskap vid hälsokriser (Hera) och den nya cancerplanen.

Hera har inte en långsiktigt säker budget då den inte är en oberoende myndighet. Vore det inte bättre om Hera var uppbyggt på ett sätt som innebär att arbetet är säkrat efter 2027, när den nuvarande budgeten tar slut?

– Hera skapades och strukturerades på det sättet av flera anledningar. Ett av de viktigaste skälen var att det var det snabbaste sättet att ta itu med de frågorna.

Enligt Kyriakides har Hera redan visat sitt värde. När en ny våg av apkoppor (som bland andra Socialstyrelsen och WHO numera kallar mpox) bröt ut kunde myndigheten köpa in vaccin och dela ut dem efter behov inom loppet av tre veckor.

– Så vi har en beredskap och en förmåga att möta olika kriser. Hera är en mycket viktig pelare i den europeiska hälsounionen som är här för att stanna, säger Stella Kyriakides.

Forrige artikel Demirok: ”Vi jobbar hela tiden för att hitta varandra” Demirok: ”Vi jobbar hela tiden för att hitta varandra” Næste artikel Svenska Freds: Försvarsministern är en vinst för vapenindustrin Svenska Freds: Försvarsministern är en vinst för vapenindustrin
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.