Demirok: ”Vi jobbar hela tiden för att hitta varandra”

När Annie Lööf tillträdde för elva år sedan sade hon att hon siktade på 20 procent i valet 2022. Några sådana löften vill den nya partiledaren inte ge. ”Kommer hela tiden komma tillbaks och spöka”, säger Muharrem Demirok (C) till Altinget.

När Muharrem Demirok för ungefär en månad sedan fick beskedet att han var valberedningens förslag till ny partiledare kom det med en känsla av overklighet. 

Demirok hade varit kommunalråd i Linköping i många år, men blev riksdagsledamot först i höstas. 

Torsdagen den 2 februari valdes han med acklamation på partistämman i Helsingborg.

Känns det fortfarande overkligt?

Det har sjunkit in mer och mer, men det kommer ta tid att smälta alla känslor. Att stå där inför alla centerpartister och få all kärlek och all värme. Det ruckar en, säger han till Altinget.

{{toplink}}

Målet: Regering

Han tar nu över efter Annie Lööf, som i elva år har lett Centerpartiet, i tre riksdagsval och två EU-parlamentsval. När hon tillträdde 2011 siktade hon mot 20 procent i valet 2022.

Partiet landade på 6,7 procent. 

Ett tapp med två procentenheter från valet innan, och långt ifrån dåvarande Bondepartiets toppnotering 1973, på 25 procent.

Vad siktar du på? 

– Sådana löften kommer hela tiden komma tillbaka och spöka, säger Muharrem Demirok som inte vill ge någon siffra för sin tid som partiledare.

Han blickar i stället framåt mot en återkomst till Regeringskansliet, och om partierna på högersidan kan hitta tillbaka till varandra får den gärna vara borgerlig. 

– Jag ser Centerpartiet som ett statsbärande parti och som en del av en regering. Det är min målbild.

Ungdomsförbund deltog inte i omröstning

Utöver en ny partiordförande valde stämman i Helsingborg även andra nya namn till sin ledning. Vissa beslut mer omdiskuterade än andra.

Till förste vice ordförande hade valberedningen föreslagit en av Demiroks motkandidater till partiledarposten: Daniel Bäckström, gruppledare i riksdagen och landsbygdspolitisk talesperson. Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, och C-studenter meddelade omedelbart att de saknar förtroende för Bäckström efter att han i en utfrågning bland annat tvekat om att viga samkönade par.

På stämman valde de att inte delta i omröstningen om förste viceposten.

Har du försökt få dem att ändra sig?

– Jag har inte försökt påverka varken ungdomsförbundet eller Centerstudenter, men kan konstatera att vi har högt i tak i det här partiet. Alla ska få känna att de får uttrycka sina åsikter, säger Muharrem Demirok.

– Samtidigt är det ett enormt starkt stöd för det förslag som valberedningen har lyft fram och jag har förtroende för Daniel.

Kommer den nya ledningen arbeta för att han ska få förtroende även i de här grupperna? 

– Vi jobbar hela tiden för att hitta varandra i Centerpartiet, men återigen, det är en styrka i ett öppet, liberalt parti att man kan, vågar och vill lyfta den kritik man har.

Skolpengen ska förändras

Muharrem Demirok, som varit partiets utbildningspolitiska talesperson, kom i sitt första tal som partiledare även med en nyhet – han vill att kommunerna får en större del av skolpengen.

Var ska medlen till kommunerna tas ifrån?

– Man behöver se över dagens system för skolpengen. Det är därför vi föreslår att hela systemet ses över, inte bara att det ska ges mer pengar till kommunerna och att resten ska se likadant ut, säger han.

– Kommunerna tar ett större ansvar och då bör de också få en större del av den budgeten som finns i dag. Det är det viktiga beskedet. I dag får kommunerna inte kompensation för det arbetet de gör. 

Kan det handla om att ta pengar från friskolevinster?

– Dåliga skolor ska inte kunna plocka ut vinster. Om en friskola år efter år har anmärkningar hängandes över sig så ska de inte kunna plocka ut vinster. Jag tror jag talar för hela svenska folket när det gäller det. Det tycker jag är självklart.

{{toplink}}

Forrige artikel Nya C-ledaren vill göra om skolpengen Nya C-ledaren vill göra om skolpengen Næste artikel Kommissionären: EU:s krismyndighet är här för att stanna Kommissionären: EU:s krismyndighet är här för att stanna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.