Kommunal kräver mer pengar till välfärden

Inte tillräckligt. Så kommenterar Kommunal den socialdemokratiska skuggbudgeten.

Under måndagen presenterade socialdemokraterna sitt budgetförslag, där 12 miljarder kronor avsätts i generella bidrag till regioner och kommuner. Det är dubbelt så mycket som regeringen aviserade i sin budget.

Men Socialdemokraternas förslag räcker inte för att blidka fackförbundet Kommunal, som i ett pressmeddelande hade ”väntat sig betydligt mer” av partiet, även om beskedet är bättre än regeringen förslag, som Kommunal också var kritiska till.

– Det måste vara en tydlig skillnad mellan en borgerlig och socialdemokratisk budget. Efter januariavtal och kompromisser högerut behöver Socialdemokraterna hitta hem till sina rötter. Det som presenteras i dag är ett steg i den riktningen. Vi kommer följa det här noga och se till att politiken inte blir en dagslända för tiden i opposition, säger kommunals ordförande Malin Ragnegård i pressmeddelandet.

Sedan tidigare har Sveriges Kommuner och Regioner sagt att det krävs mellan 20 och 30 miljarder för att möta de förväntade underskotten, där samtliga 21 regioner väntas göra minusresultat, liksom många kommuner. 

{{toplink}}

 

Forrige artikel Gasen sipprade in i sista stund vid Cop27 Gasen sipprade in i sista stund vid Cop27 Næste artikel Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.