Koordinater kan ersätta gränsstolpar: ”En gåta att det tagit så lång tid”

Efter att Lantmäteriet efterfrågat uppdraget redan för sex år sedan tillsätts nu en utredning som ska se över möjligheterna att införa koordinatbestämda fastighetsgränser. ”Jag skulle säga att detta är en viktig del för att råda bot på köerna”, säger Rikard Silverfur, Fastighetsägarna. 

Regeringen tillsätter en utredning (dir. 2023:159) som ska föreslå hur ett digitalt system med koordinatbestämda fastighetsgränser kan införas. Syftet är att underlätta arbetsinsatsen med att sätta ut gränserna och på så sätt få till snabbare och enklare förrättningar.  

Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, säger till Altinget att utredningen är efterlängtad. 

– Det är ju fortfarande de fysiska markörerna, det vill säga de små metallpinnarna man sticker ner i marken eller vad man nu använder som gränsmarkörer, som är det som avgör juridiskt. Och det är ju kanske inte så modernt, säger han. 

De fysiska gränsmarkeringarna kan i vissa fall vara problematiska när de försvinner, flyttas eller är svåra att hitta av olika anledningar. Lantmäteriet konstaterade själva i en rapport 2017 att övergången till en digital lösning inte bara är önskvärd utan nödvändig. 

– Det är egentligen en liten gåta varför det har tagit så lång tid som sex år, säger Rikard Silverfur. 

{{toplink}}

Kortare köer

Samtidigt har Lantmäteriet under lång tid fått kritik för att väntetiderna hos myndigheten är för långa och processerna för ineffektiva, bland annat av Riksrevisionen

Rikard Silverfur menar att de ser att fastighetsbildningsprocessen blir allt mer utdragen, tar allt mer tid och kostar allt mer pengar ju mer tid det tar.

– Där hoppas vi på en betydande effektivisering när man går över till en digitalisering, säger Rikard Silverfur. 

Koordinatbestämda fastighetsgränser skulle göra väsentlig skillnad och grunden för att få till effektiviseringar som han menar behövs. 

– Detta är en viktig pusselbit. Jag skulle säga att detta är en viktig del för att råda bot på köerna, det här möjliggör helt nya arbetsmetoder. 

Tidigare generaldirektör för Lantmäteriet Bengt Kjellson är utsedd till utredare för uppdraget som ska redovisas senast den 30 juni 2025.

Beslutskedja: Koordinatbestämda fastighetsgränser

27/11
2023
28/11
2023
30/6
2025

Forrige artikel SCB: Skolorna sparar in på personal SCB: Skolorna sparar in på personal Næste artikel Nytt Nato-toppmöte – samma svar om svenska medlemskapet Nytt Nato-toppmöte – samma svar om svenska medlemskapet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.