SCB: Skolorna sparar in på personal

Skolans utgifter per elev sjunker. ”För både grundskolan och gymnasiet är det kostnaden för undervisning, främst kostnader för personal, som minskat mest”, säger Åza Törnkvist, handläggare på sektionen för utbildningsstatistik på SCB.

Kostnaden per elev är den lägsta på många år. Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att utgifterna per elev minskar både i förskola, grundskola och gymnasium. 

Drar ner på personal

Främst är det på personalen som neddragningarna görs.

– För både grundskolan och gymnasiet är det kostnaden för undervisning, främst kostnader för personal, som minskat mest, säger Åza Törnkvist, handläggare på sektionen för utbildningsstatistik på SCB, i ett pressmeddelande. 

För grundskolan har totalkostnaden per elev minskat med 3,7 procent jämfört med 2021 och var förra året på den lägsta nivån sedan 2018. För gymnasieskolan var minskningen jämfört med 2021 3,6 procent och i förskolan 4 procent. 

Framför allt är det kommunerna som drar ner på sina kostnader. 

– Skillnaden mellan de kommunala och de enskilda huvudmännens elevkostnader i gymnasieskolan har minskat sedan 2019 och är nu den lägsta sedan 2012, säger Törnkvist.

Artikeln fortsätter efter statistiken

Kraftig neddragning på Studieförbunden

Studieförbundens verksamhet är annars det utbildningsområde där kostnaderna har minskat mest, enligt SCB. Den totala kostnaden var som högst 2017 och sedan dess har den minskat.

2022 var kostnaderna nere på den lägsta nivån och hade minskat med närmare 5 procent sedan året dessförinnan. Under samma tidsperiod ökade antalet deltagare med 18 procent. 

Vad gäller folkhögskolorna så ses ingen större minskning.

 

Forrige artikel Nya bioenergibossen: Vi måste ta tag i den negativa bilden Nya bioenergibossen: Vi måste ta tag i den negativa bilden Næste artikel Här är inbjudningslistan till sjukvårdsministerns strategimöte Här är inbjudningslistan till sjukvårdsministerns strategimöte
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.