Kristersson om Tidölönerna: ”Var inte inblandad”

Efter avslöjandet om att tjänstemän i Regeringskansliet som arbetade med Tidöavtalet skulle kunna få högre lön KU-anmäldes Ulf Kristersson. Nu medger han att frågan hade kunnat hanteras bättre och säger också att han inte kände till direktiven förrän han tog del av rapporteringen i media.

Opolitiska tjänstemän som arbetar med att förverkliga Tidöavtalets politik kunde komma att prioriteras i Regeringskansliets löneprocess, enligt de direktiv som togs fram när lönerna skulle sättas. Det avslöjade Dagens Nyheter i slutet av december.

På fredagen frågades statsminster Ulf Kristersson (M) ut i riksdagens konstitutionsutskott efter att ha anmälts av S, V och MP. 

– Jag var inte överhuvudtaget inblandad i detta på något vis och visste inget om det. Jag tycker inte heller att det är min uppgift att vara inne i löneprocesser, ens på en övergripande nivå, säger statsministern som menar att han inte kände till de nya direktiven förrän han läste artiklarna i DN.

I stället var det statsministerns statssekreterare som diskuterat direktiven med förvaltningen, där Tidöavtalet och regeringsformen togs in för att markera områden som är viktiga för Regeringskansliets kompetensförsörjning.

Enligt medarbetare som DN pratat med tolkades direktiven som att personer som arbetade med Tidöavtalet skulle få högre löneökningar, något som betraktades som en politisering av förvaltningen.

”Vore olyckligt”

Tidigare i april konstaterade Regeringskansliets förvaltningschef Henrik Holmer att han hade kunnat hantera frågan bättre och markerade även för KU att det är han som är ansvarig för arbetsgivarfrågor i myndigheten.

– Ansvaret är helt och hållet mitt, och det är på mitt mandat som de här direktiven fastställs, sade han då.

Även statsministern menar att direktiven hade kunnat vara tydligare och betonar att det senare gjordes förtydliganden. Han säger också att det hela handlar om ett ”uppenbart missförstånd”.

Att politisera förvaltningen var inte ambitionen, understryker Kristersson i utfrågningen.

– Skulle det uppfattas på det sättet så vore det både olyckligt och felaktigt. {{toplink}}

Forrige artikel Så här har vi gjort valkompassen Næste artikel Statskontoret ska granska Socialstyrelsen Statskontoret ska granska Socialstyrelsen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.