Kristersson: Regeringen har inga förslag om fri hyressättning

Det finns inga förslag på regeringens bord om att införa fri hyressättning. Det säger statsminister Ulf Kristersson i samband med statsministerutfrågningen i riksdagen. 

Regeringen har absolut inga planer på att införa marknadshyror i Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson i samband med att han frågas ut av Nooshi Dadgostar (V) i riksdagen. 

– Allra minst i någonting som skulle vara marknadshyror i teoretisk bemärkelse där det är fritt fram att sätta hyror som man vill. Det finns ingen i Sveriges riksdag som föreslår det, säger han. 

Inte heller i nyproduktion

– Sen diskuteras det i bland om genomslaget för nybyggnation mer ska likna produktionskostnaden. Inte heller där har regeringen några förslag på bordet överhuvudtaget, tillägger Kristersson. 

Vänsterpartiet har varit starkt kritiska till att Sverigedemokraterna sagt sig vara öppna för att förhandla om fri hyressättning, vilket Altinget rapporterat. 

Regeringspartierna är överens om att man vill införa fri hyressättning i nyproduktion. Statsministerns egna parti klubbade så sent som i oktober att man ska driva frågan. Men enligt Kristersson finns alltså inte något förslag som regeringen arbetar med.

– Det här var någonting som Nooshi Dadgostars egna koalitionsvänner på sin sida ägnade sig åt i ett januariavtal tidigare. Regeringen har inga sådana förslag, säger Ulf Kristersson. 

{{toplink}}

Strömmer positiv

Samtidigt säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en interpellationsdebatt om hyressystemet att han är positiv till en generellt förändring i riktningen mot friare hyressättning, så som den tidigare utredningen ”Fri hyressättning vid nyproduktion” (SOU 2021:50) föreslår.

Men han poängterar att det ekonomiska läget förändrats sedan utredningen presenterade sina förslag, i form av högre räntor och högre inflation. 

– Det behöver beaktas vid ett ställningstagande till om en reform kan grundas på förslagen i den här utredningen. Jag kan inte idag ge något närmare besked om när en eventuell reform av hyressättningssystemet kan genomföras eller exakt hur den kan utformas, säger Gunnar Strömmer under interpellationsdebatten i kammaren. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Fri hyressättning vid nyproduktion

4/2
2020
11/2
2020
25/4
2020
29/4
2020
4/6
2021
15/6
2021
28/3
2023
13/4
2023
26/10
2023
2/11
2023
8/12
2023
31/1
2024
27/2
2024
7/3
2024

Forrige artikel EU klart med avtal om världens första regelverk för AI EU klart med avtal om världens första regelverk för AI Næste artikel Högsta domstolen ska avgöra tvist om markhyra Högsta domstolen ska avgöra tvist om markhyra
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.