Kristina Axén Olin petas när M har uppförsbacke

När Moderaterna finslipar laguppställningen inför valrörelsen flyttas tidigare skolpolitiska talespersonen Kristina Axén Olin till kulturutskottet. Partiets skolpolitik har kritiserats och har svårt att vinna stöd även bland M-väljare.

Kristina Axén Olin är utbildad lärare med rektorsbakgrund och har varit utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna sedan hon efterträdde Erik Bengtzboe i februari 2019. Då sade hon bland annat följande till tidningen Läraren om sitt nya uppdrag i utbildningsutskottet.  

– Att det känns som att komma hem. Det är fantastiskt roligt att ha blivit vald till utbildningsutskottet, jag hör till dem som älskar att vara i skolan, och har saknat det.

Nu petas hon och blir i stället kulturpolitisk talesperson samt andre vice ordförande i kulturutskottet. 

– Jag ser fram emot att arbeta med att vidareutveckla Moderaternas kultur- och idrottspolitik. Sverige har en internationellt erkänd kulturscen, som drabbats hårt av pandemin. Idrottsrörelsen är också en av Sveriges största folkrörelser, säger Axén Olin i ett pressmeddelande.

Kortvarig efterträdare 

Axén Olin efterträds av Lars Hjälmered, som därmed blir ny utbildningspolitisk talesperson och andre vice ordförande i utbildningsutskottet för Moderaterna. 

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få jobba med de viktiga och spännande skol- och utbildningsfrågorna fram till valet. Min ambition är att Moderaterna ska göra det i nära dialog med personal, fack, forskare, föräldrar, elever och andra, säger han i ett pressmeddelande.

Hjälmered har fram tills nu suttit i näringsutskottet och har redan meddelat att han inte kandiderar i höstens riksdagsval. Hans inhopp som Moderaternas utbildningsföreträdare blir därmed kortvarigt. 

Uppförsbacke för M i skolfrågor

Rockaden bland de moderata talespersonerna är enligt pressmeddelandet en ”viktig pusselbit för att rusta det moderata laget inför kommande års politiska arbete”. 

Under det gångna året har Kristina Axén Olin av och till kritiserats, exempelvis när hon mejlade Malmö universitets rektor Kristina Tham för att fråga om en kurs var ”seriöst menad”.

Nyligen fick hon också kritik, företrädesvis från vänsterhåll, för att ha avfärdat socioekonomiska faktorer som en relevant faktor i skillnader i förutsättningar för barn i skolan. Men även från högerhåll har kritik riktats mot Axén Olin och mot Moderaternas skolpolitik. Och när partiet samlades till stämma påtalade Lärarnas riksförbund i en debattartikel att ”endast var fjärde moderatväljare stöder det egna partiets skolpolitik”.

Altinget har sökt Axén Olin för en kommentar, men hon har avböjt. 

{{toplink}}

Forrige artikel När statsministerns missnöje med tv-debatten blev en KU-granskning När statsministerns missnöje med tv-debatten blev en KU-granskning Næste artikel SKR:s kritiska mot öronmärkta miljarder till regionerna SKR:s kritiska mot öronmärkta miljarder till regionerna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.