KU kritiserar Edholm: Anmälan ingen ursäkt till att inte svara

En KU-anmälan är ingen ursäkt för att inte svara på frågor om regeringens politik. Det konstaterar konstitutionsutskottet som riktar skarp kritik mot skolministern för att i höstas ha avböjt frågor i riksdagen.

Totalt har utskottet behandlat 26 anmälningar från riksdagsledamöterna. I fem av granskningarna har det förekommit brister och den sittande regeringen kritiseras i tre av dem. Skolministern är en av ministrarna som får kritik. 

{{toplink}}

Partikritiken

När skolminister Lotta Edholm (L) fick frågor i oktober om privata skolkoncerner och vinstuttag i riksdagen, sade hon att hon inte kunde uttala sig med anledning av en KU-anmälan mot henne om hennes bolagsengagemang i friskolekoncernen Tellusgruppen. För detta KU-anmäldes hon på nytt.

– Vi konstaterar att en KU-anmälan inte kan anses innebära att ett statsråd är förhindrad att svara på frågor om regeringens politik, säger Ida Karkiainen (S), ordförande i konstitutionsutskottet, på en pressträff.

Ledamoten och partikollegan Malin Danielsson (L) tycker att det är en av de viktigaste frågorna som konstitutionsutskottet nu tar grepp om, inte minst för medias möjlighet till granskning.

– Man ska inte kunna skylla på att det är anmält till konstitutionsutskottet, utan man ska kunna svara på de frågorna. Den debatten ska kunna vara livfull när den debatten sker – och inte ett år senare eller så, när KU granskar fallet, säger hon till Altinget.

Principiellt viktigt

Utbildningsutskottets vice ordförande, Åsa Westlund (S), är riksdagsledamoten som står bakom de två anmälningarna mot skolministern. 

– Det är väldigt principiellt viktigt att KU nu har slagit fast att det inte finns något som helst hinder för statsråd som blivit KU-anmälda att uttala sig om saker. Det är viktigt även för framtiden, säger hon till Altinget. 

Vad gäller anmälan om Lotta Edholms friskoleengagemang förväntade sig Åsa Westlund att det skulle vara svårare att få gehör från KU. 

– Det finns inga specifika regler som statsrådet kan sägas ha brutit mot, men det är fortfarande, tycker jag, olämpligt att gå från en verksamhet där man är så beroende av de regler som man själv ska ansvara för som statsråd, säger Westlund och fortsätter:

– Här tycker jag egentligen statsministern kunde visat bättre omdöme i valet av statsråd.

Lovar att svara på frågor

När Altinget söker skolministern för en kommentar hänvisar hennes stab till det uttalande som Lotta Edholm gjorde i höstas, precis efter att hon KU-anmälts andra gången. 

I ett skriftligt svar till TT lovar Edholm att svara på frågor framöver och säger att ”vid frågestunder ska svar lämnas omedelbart utan betänketid”, men att hon blev osäker på vilka frågor hon kunde svara på.

KU har inga invändningar mot den första anmälan mot skolministern, om hur hon hanterade sina engagemang i Tellusgruppen i samband med att hon tillträdde som skolminister. 

{{toplink}}

,

Forrige artikel Kritiken: Regeringen har fel fokus i förstatligandet av vården Kritiken: Regeringen har fel fokus i förstatligandet av vården Næste artikel Aktionsgruppernas styrka är snabbheten – men uthålligheten riskeras Aktionsgruppernas styrka är snabbheten – men uthålligheten riskeras
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.