Kvinnor underrepresenterade i den politiska toppen

Partiledare, gruppledare, riksdagsledamöter, ministrar, departementschefer och utskottsordföranden. I samtliga dessa kategorier är kvinnor underrepresenterade.

När Magdalena Andersson valdes till partiledare i november 2021 innebar det att kvinnorna bland partiledarna var i en klar majoritet. Sedan dess har både Liberalerna och Centerpartiet fått manliga ordföranden och återigen är männen i majoritet i partiledarskaran.

Men det är inte den enda kategorin där männen är överrepresenterade. Även i regeringen är kvinnorna färre. Och skillnaden är stor om man tittar på de elva ministrar som är chefer över sina departement: 73 procent män och 27 procent kvinnor.

Ojämställd riksdag

En ännu större procentuell manlig övervikt är det i riksdagens utskottstopp. I 12 av riksdagens 16 utskott (EU-nämnden inräknad) är det män som håller i klubban.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

Skillnader mellan partierna

Samtliga politiska nivåer har en övervikt av män, visar statistik från SCB. Även om skillnaderna där är mindre. I kommunfullmäktige är andelen kvinnor 43 procent, i riksdagen 46 procent och i regionfullmäktige 49 procent.

Men andelen kvinnor/män skiljer sig också åt mellan partierna. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har exempelvis en kraftig övervikt av manliga riksdagsledamöter (74 respektive 68 procent). Samma ojämna könsfördelning har Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men där är det i stället kvinnorna som dominerar (71 respektive 67 procent kvinnor).

{{toplink}}

Forrige artikel FOI: Det är inte regionernas uppdrag att leta efter spioner FOI: Det är inte regionernas uppdrag att leta efter spioner Næste artikel Regeringen vill se snabbspår för Natolag Regeringen vill se snabbspår för Natolag
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.