Låsta rum nattetid på Sis-hem snabbutreds

Två utredningar får nya uppdrag och en snabbas på när regeringen vill införa en rad nya åtgärder för att bryta rekryteringen av barn och unga till gängen. Både fotboja och låsta rum finns med i det som ska utredas.

I våras fick Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse (Sis) i uppdrag att bedöma hur många barn och unga som ingår i de kriminella miljöerna. Slutsatsen då var att det handlar om cirka 1725 barn och unga under 18 år, och att mörkertalet är stort.

Myndigheterna fick också i uppdrag att ta fram en samverkansstruktur och nu har regeringen beslutat att den ska inrättas, som en del i att stoppa nyrekryteringen in i gängen. 

Flera utredningsuppdrag

Vid en presskonferens under måndagen med socialtjänstminister socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M, socialutskottets ordförande Christan Carlsson (KD) och Liberalernas talesperson i barnrättsfrågor Juno Blom presenterades flera förslag för att skärpa övervakningen. 

Två utredningar kommer att få tilläggsuppdrag. Utredningen om vissa särskilda befogenheter vid Sis ska titta på om det ska bli möjligt att låsa boenderum nattetid på ungdomshem med högsta säkerhetsklass. Tilläggsdirektivet ska utredas i ett särskilt snabbspår och regleringen ska i så fall börja gälla nästa sommar.

Beskedet  välkomnas av Statens institutionsstyrelse, som bland annat skickat en hemställa till regeringen. 

– En betydande del av våldet på SiS ungdomshem sker under nattetid, då vår bemanning är lägre. Att vi framöver kan låsa boenderummen under dygnsvilan kommer innebära mindre risk för våldsincidenter och en tryggare miljö för både placerade unga och våra egna medarbetare. Det är glädjande att regeringen hörsammar våra behov, säger ställföreträdande generaldirektör Anna Sandahl i ett pressmeddelande.

Kortad utredningstid

Samtidigt snabbas utredningen om skärpt ungdomsövervakning på. Utredningstiden kortas med sju månader för den del som handlar om en ny påföljd, utvidgad ungdoms­övervakning. Det uppdraget ska nu redovisas 3 juni 2024 och hela utredningen ska slutredovisas 10 januari 2025.

– Vi ser behov av att få de här åtgärderna på plats mycket tidigare, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till Altinget.

Sju månaders kortare utredningstid är en ganska stor förändring?

– Ja, det är det. Det innebär att man får prioritera det här först, men det andra ska också genomföras, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Fotboja för unga

Regeringen vill också utreda om unga som vårdas i hemmet enligt lagen om vård av unga ska kunna övervakas med fotboja. Redan idag kan unga mellan 15-17 år få bära fotboja inom ramen för ungdomsövervakning, men regeringen vill ha möjlighet att använda det i fler fall. Fotbojan skulle kunna användas till exempel för att se till att den unge är i skolan, som ett verktyg för socialtjänsten.

Det tilläggsdirektivet kommer att ges till Utredningen om öppna insatser utan samtycke. 

– Vi arbetar på att få till så breda utredningsdirektiv som möjligt. Utredningstiden får vi återkomma till, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Beslutskedja: Utredning: Skärpta regler för unga lagöverträdare, Dir. 2023:112

6/7
2023
22/11
2023
3/6
2024
22/11
2024
10/1
2025

Forrige artikel Diger önskelista när energilagring tog plats i näringsutskottet Diger önskelista när energilagring tog plats i näringsutskottet Næste artikel EU-parlamentet kräver skärpta klimatåtgärder – KD röstar nej EU-parlamentet kräver skärpta klimatåtgärder – KD röstar nej
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.