Läget fortsatt låst – men Löfven fortsätter sondera

AVSTÄMNING. En vecka in i sonderingen är positionerna fortsatt låsta, säger Stefan Löfven. Men han kommer ändå att fortsätta med sonderingssamtalen.

Pressträff 31 i regeringsbildningsprocessen har hållits. Stefan Löfvens första vecka av sondering har inte lett fram till någon uppluckring av de låsta positionerna. 

– Det är inte så att några positioner har förändrats. Det är inte så att vi har gått in i någon typ av förhandling, säger Stefan Löfven, på en pressträff efter möte med talmannen.

Samtidigt menar statsministern att det ändå gjorts framsteg i processen. 

– Jag bedömer ändå att det finns en ökad förståelse för varandras positioner och det är naturligtvis en förutsättning för att vi ska komma framåt, säger han.

Läs också: Risk för urvattnad budget och inställt jullov

Fortsatta samtal

Även om läget är fortsatt låst så tycker Stefan Löfven att det är bra att samtalen förs och han vill därför fortsätta att sondera kommande vecka. Det var även det sonderingsuppdrag han fick ifrån talmannen. Talmannen har efter mötet med Löfven på måndagsmorgonen inte ändrat uppfattning på den punkten. 

Hur Stefan Löfven ska få till en regering är däremot fortfarande höljt i dunkel. Själv säger han att läget fortfarande är svårt och komplicerat. Men att det är upp till partiledarna att lösa situationen. Han menar att det inte vilar något ansvar på talmannen på det sättet. 

Läs också: Talmannen tolkar skyndsamt långsamt

Bollen kan gå tillbaka 

Nästa vecka vet vi hur det har gått för Löfven – åtminstone den här gången. Det är inte osannolikt att sonderingsuppdraget kan studsa fram och tillbaka mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven ett par gånger till innan en regering är på plats.

Läs också: Regeringsbildning kan ta tid – fråga Nordirland 

En som i alla fall tror att Ulf Kristersson kommer att få tillbaka uppdraget i nästa vecka är Centerpartiets andre vice ordförande Fredrick Federley: 

– Det är då jag hoppas att vi får ett begåvat samtal, där vi kan få det stödet som gör att vi är största blocket och som gör att vi har möjlighet att bilda en Alliansregering, sade han till SVT:s Agenda på söndagen.

Läs också: Så ser nästa regering ut

För att Alliansen ska bli största block krävs dock att minst ett parti går över från de rödgröna. Tidigare har alliansförhoppningen varit att Socialdemokraterna ska stödja en alliansregering. Det har Stefan Löfven och Socialdemokraterna gång på gång avvisat. Fredrick Federley hoppas därför nu på Miljöpartiet. 

– Miljöpartiet kan bryta sig ur det rödgröna blocket, det gör att de rödgröna blir mindre än Alliansen. Det finns flera vägar framåt här, det bara måste prövas ordentligt, sade Federley.

Forrige artikel De mätte opinionen bäst och sämst De mätte opinionen bäst och sämst Næste artikel Dyr flytt av Sida dröjer flera år Dyr flytt av Sida dröjer flera år
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.