Lahtis (V) svar till kritikerna: Pajala ska inte stå för Polens bristande utbyggnad

En ovanligt samlad energibransch och miljörörelse reagerade kraftigt mot Vänsterpartiets utspel om att stoppa utbyggnaden av elkablar till Europa. Även från tilltänkta politiska kollegor är tongångarna hårda. Men V:s energipolitiska talesperson Birger Lahti står på sig: ”Andra länder måste också bygga ut.”

De energipolitiska utspelen har stått som spön i backen till följd av att höga elpriser. Men få förslag har mött så kraftiga reaktioner som det som las fram av Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Birger Lahti på DN Debatt, under rubriken ”Stoppa utbyggnaden av elkablar till Europa

Inom ett dygn hade bland andra C, MP och Socialdemokratiska föreningen Reformisterna avfärdat V:s elutspel som som bland annat elnationalism som kan skada förtroendet för Sverige om det genomförts.

Men Birger Lahti, energipolitisk talesperson, säger att han också fått mycket hejarop för att han tryckt på vikten av att prioritera lagring och produktion, framför överföringskapacitet.

Hur ser du på de politiska konsekvenserna av att föra den här linjen, får inte alla det sämre om vi inte samarbetar?
– Det är klart, vi ska inte kapa några kablar, vi ska inte sluta exporten. Däremot, att vi inte inser i Sverige att politiken måste återigen ta makten över energiproduktionen är allvarligt. Vi kan inte bara bygga ut, och låta elproducenterna kamma hem vinsterna vid bristtillfällen när vi vet att vi, som är ett exportberoende land, behöver ha kvar låga energipriser och bygga ut förnybara energikällor med lagring, säger Lahti till Altinget och fortsätter:

– Då kan vi inte samtidigt lova europeiska länder att vi står som deras batteri. De måste bygga ut. Det måste gå fram en signal dit. Vår nätmarknad, som stör mig än mer sedan den avreglerades, har ju verkligen pumpat konsumenterna på pengar, samtidigt som de som äger näten har skott sig rejält, säger Lahti, som också är landsbygdspolitisk talesperson. 

– Jag har inte svar på precis hur vi ska få ihop systemet med andra länderna. Det måste finnas till, och vi exporterar över 20 terawattimmar i dag och ska fortsätta med det. Vi som parti måste givetvis svara på flera frågor nu när vi går ut med ganska högt självförtroende och stökar till det lite i debatten. Men jag har inte alla svar i dag. Men en sak vet jag. Den här prisbilden kommer att sprida sig över oss, om vi kopplar ihop oss mer.

Någonstans tjänar vi på att vara dem som kan leverera även i dessa lägen som uppkommer? 

– Jo, elproducenterna tjänar multi med pengar på detta, men kommer industrin att få ihop sin kalkyl? Jag är osäker.

Om du vill komma åt elbranschens vinster, är det inte enklare att gå fram på andra sätt för att få med sig andra partier, än att anklagas för protektionism?

– Jag skulle inte säga att det har varit superenkelt att begränsa de här vinsterna, se bara hur vi försökte göra när vi hade frågan senast på bordet, säger Lahti och hänvisar till den senaste politiska striden där elnätsbolagen fick igenom att de kunde ta ut en utebliven möjlighet till ökade nätavgifter.
{{toplink}}
– Vi kan inte i alla fall stå med det ansvarstagandet att europeiska länder kan lita till att vi fixar deras effektbalans, samtidigt som vi ska övertyga landsbygdsbor om att vi ska bygga ut vindkraften, fastän vi redan exporterar 20 terawattimmar. Det går inte, säger Lahti och fortsätter:

– Men om jag säger att vi ska bygga ut det svenska energisystemet för att industrin ska klara sig, tillsammans med lagringskapacitet så nära brukarna och industrin som möjligt, så är det lättare att få ihop det. Sen är det lite andra pusselbitar som måste till, som att mer av det värde som skapas på landsbygden, från energin och mineraler, ska stanna på landsbygden.

Så du köper inte att ju mer vi sammankopplar, desto billigare blir det för alla?

– Om vi hade haft samma utbyggnadstakt i alla andra länder, exempelvis i Nordpool, så hade det inte varit ett problem. Det kan inte vara så mycket dyrare att bygga en vindsnurra i Polen eller Tyskland eller än det är att bygga uppe i Pajala i Norrbotten. Men de har inte gjort det, det kommer man inte ifrån. Om de inte gör det, och om inte signalerna går fram, så kommer det inte att bli billigare om vi alla bygger ihop. 

Någonstans säger ju exempelvis nya tyska regeringen att de ska öka sin produktion. Er signal nu inte så glädjande för dem då? 

– Det vi säger är att vi inte ska vara deras batteri. Givetvis ska vi vid ett överskott exportera. Men om vi ska välja mellan att investera i lagring, produktion eller överföringskapacitet, så vet jag i alla fall vad jag tycker.

Forrige artikel Rutinfrågor ska hjälpa akutsjukhuspersonal att göra orosanmälningar om barn Rutinfrågor ska hjälpa akutsjukhuspersonal att göra orosanmälningar om barn Næste artikel Nya åtgärder för inresande och barnens lovaktiviteter Nya åtgärder för inresande och barnens lovaktiviteter
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.