Läkemedelsverket vill ha snabbreglering av lustgas

Utredningen om bland annat åldersgräns för inköp av lustgas måste snabba på. Det anser Läkemedelverkets generaldirektör Björn Eriksson. ”Att få till effektiva åtgärder ett och ett halvt år framåt i tiden är för långsamt”, säger han till Altinget. 

Problemet med att unga köper lustgaspatroner och inhalerar som partydrog har eskalerat kraftigt. I juli tillsattes en utredning som ska vara klar i oktober 2023, som bland annat tar upp frågan. Men att vänta in utredning, remissvar och beredning kommer att ta för lång tid, anser Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson. I en debattartikel i Svenska Dagbladet vill han och Luisa Becedas, verksamhetschef på Giftinformationscentralen, att utredningen snabbas på. 

Unga vuxna

Brådskan handlar om ett ökande missbruk, som myndigheten märker av genom en stor mängd samtal till Giftinformationscentralen. I utredningens direktiv finns bland annat uppdraget att utreda en 18-årsgräns för inköp. Motsvarande reglering finns bland annat i Danmark.

– Problemet är att majoriteten av missbrukarna verkar vara i 20-årsåldern, alltså yngre vuxna. Då träffar inte en 18-årsgräns majoriteten, även om det är klart att det ska vara en, säger Björn Eriksson, säger Altinget.

Flera departement

Frågan kompliceras ytterligare av att den berör flera departements ansvarsområden, då det handlar om vård, marknadskontroll och livsmedel, säger Björn Eriksson.

– Vi vill att utredningen tittar på vem som ska vara vid rodret här och som vi kan förse med kunskap. Det kanske inte kan vara Läkemedelverket eftersom det inte säljs som ett läkemedel, men då behöver man utse någon som kan ha ett övergripande ansvar och reglera det här.

Han vill också se en begränsning av hur mycket som kan säljas vid ett och samma köptillfälle och var det säljs.

– Ett matredskap kan man beställa på natten och få hemkört. Vi vill reglera tillgängligheten, men jag vill inte gå in på någon färdig lösning, det kan utredningen göra bättre.

Beslutskedja: En trygg uppväxt utan alkohol, tobak och nikotinprodukter

11/7
2022
29/12
2022
15/3
2023
31/10
2023
27/2
2024
25/3
2024
17/4
2024
16/5
2024
30/8
2024

Forrige artikel Mest läst 2022: Ex-ministerns gd-rekrytering och SD:s EU-inflytande Mest läst 2022: Ex-ministerns gd-rekrytering och SD:s EU-inflytande Næste artikel Politisk kalender 2023: Partiledarval och Sverige bär ledartröjan i EU Politisk kalender 2023: Partiledarval och Sverige bär ledartröjan i EU
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.