Landshövdingarnas löner höjs – de tjänar mest

Regeringen har beslutat om löneökningar för Sveriges landshövdingar. Som landshövding i ett storstadslän kommer tidigare försvarsminister Sten Tolgfors att få högre lön än sina kollegor när han flyttar in i residenset i höst. 

I samband med att regeringen tog beslut om löneökningar för statens myndighetschefer har även landshövdingarna runtom i Sverige fått höjda löner.

För Moderaternas tidigare justitieminister Beatrice Ask innebär, precis som för partikollegan Lotta Finstorp, löneökningen att de numera tjänar 109 800 kronor i månaden. De är landshövdingar i Sörmland respektive Norrbotten.

Lönen är densamma för alla landshövdingar, utom för storstadslänens som får desto mer.

Som landshövding i Stockholm har Sven-Erik Österberg, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och statsråd, en lön på 114 800 kronor efter årets löneökning. Samma lön får tidigare försvarsminister Sten Tolgfors, moderat, när han i september tillträder som ny landshövding i Västra Götalands län.

{{toplink}}

De nya lönerna gäller retroaktivt från och med den 1 oktober 2021. Löneökningarna för landshövdingarna, generaldirektörer med flera uppgår detta år till 1,8 procent i snitt.

Forrige artikel Överblick: Turbulens kan leda till att färre röstar och lottning kan avgöra budgeten Överblick: Turbulens kan leda till att färre röstar och lottning kan avgöra budgeten Næste artikel Lena Micko vill jobba för fler IOP:er i sin nya roll som regionråd Lena Micko vill jobba för fler IOP:er i sin nya roll som regionråd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.