Läs mejlet från MPF till Regeringskansliet här

Regeringskansliet visste om att Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) skulle kräva att TV4 klippte bort intervjuer i Kalla fakta. Här är hela mejlet från MPF till försvarsdepartementet.

Regeringskansliet fick veta i förväg att Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) skulle agera efter Kalla faktas program om SD:s anonyma konton. Det kunde Altinget avslöja tidigare i dag.

I ett mejl till försvarsdepartementet är MPF kritisk till hur TV4-programmet har använt intervjuer med två av MPF:s experter. Intervjuerna är tagna ur sitt sammanhang, menar myndigheten.

”I sammanhanget i programmet är det uppenbart att den som ser programmet ska få uppfattningen att de inspelade rösterna kommenterar agerandet TV4 granskar”, står det i mejlet.

”Det är givetvis oetiskt och oacceptabelt.”

{{toplink}}

MPF: ”Kommer agera”

I mejlet från MPF:s kommunikationschef Mikael Östlund till en tjänsteman på försvarsdepartementet står det att myndigheten kommer att agera, men att inget beslut om hur har tagits vid tidpunkten. Mejlet skickades dagen efter att den första delen av Kalla faktas granskning ”Undercover i trollfabriken” hade sänts.

”Ytterst anmälan till medieombudsmannen, men som minimum kräva av TV4 att ljudklippen tas bort.”

I ett senare skede och efter omfattande kritik backade MPF och generaldirektör Magnus Hjort från kravet att klippa bort intervjuerna. I en intervju med DN sade Hjort att det fanns ”formuleringar som är olyckliga” i den första versionen av anmälan till medieombudsmannen.

Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för Kalla fakta, reagerar starkt på Altingets avslöjande.

– Det är anmärkningsvärt att Regeringskansliet var informerat om MPF:s krav på att klippa bort delar av publicerat material, säger han till TV4 Nyheterna.

– Det visar på stor okunskap både hos Regeringskansliet och myndigheten.

Altinget söker ansvarig minister Carl-Oskar Bohlin (M).

Mejlet i sin helhet

 

{{toplink}}

{{toplink}}

Forrige artikel Så röstade Uppsalaborna om byggandet Så röstade Uppsalaborna om byggandet Næste artikel Ministerns svar efter avslöjandet om Kalla fakta-anmälan Ministerns svar efter avslöjandet om Kalla fakta-anmälan
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.