Ministerns svar efter avslöjandet om Kalla fakta-anmälan

Carl-Oskar Bohlin har KU-anmälts efter Altingets avslöjande om att Regeringskansliet kände till att Myndigheten för psykologiskt försvar planerade att kräva av TV4 att klippa bort delar av Kalla faktas program. Nu svarar han med ett inlägg på sociala medier.

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) är kritiska till hur klipp med myndighetens experter används i Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma konton i sociala medier. I en anmälan till Granskningsnämnden, som sedan ändrades, krävde MPF att TV4 skulle klippa bort delar – ett krav som fått hård kritik.

På torsdagen kunde Altinget avslöja att Regeringskansliet på förhand känt till att myndigheten planerade att kräva av kanalen att klippa i programmet, trots att MPF:s generaldirektör Magnus Hjort tidigare sagt att myndighetens anmälan ”inte diskuterats överhuvudtaget” med regeringen. 

”MPF kommer att agera, men vi har inte fattat beslut om hur än”, skrev myndighetens kommunikationschef Mikael Östlund i ett mejl till en tjänsteman på försvarsdepartementet.

Socialdemokraterna har efter Altingets avslöjande valt att KU-anmäla Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

I ett längre inlägg på X svarar nu ministern.

Att MPF skriver att man som minimum kommer kräva av TV4 att ljudklippen tas bort ändrar inte det faktum att beslut ännu inte hade fattats, enligt Bohlin.

”Det vill säga, det finns inga motstridiga uppgifter så som TV4 påstår”, skriver ministern.

{{toplink}}

Carl-Oskar Bohlin ställer sig också frågan hur det hade sett ut om försvarsdepartementet försökt stoppa MPF från att agera.

”Hur en myndighet väljer att agera i förhållande till media, när de uppfattar att något har blivit fel, är alltså något som myndigheten självständigt beslutar om – inte Regeringskansliets departement”, skriver han och fortsätter:

”Kort sagt, Försvarsdepartementet har i detta fall agerat så tråkigt och fyrkantigt som ett departement förväntas göra.”

Ingen intervju

Altinget och flera andra medier har under dagen sökt Carl-Oskar Bohlin för en kommentar. Han har inte återkommit utöver det svar han själv skriver på X.

{{toplink}}

Forrige artikel Läs mejlet från MPF till Regeringskansliet här Läs mejlet från MPF till Regeringskansliet här Næste artikel Faktagranskare: ”Desinformation påverkade EU-valet” Faktagranskare: ”Desinformation påverkade EU-valet”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.