Ledamöter kräver att Damberg klargör vad som sker med internmomsen

Flera ledamöter i skatteutskottet vill ha besked av finansminister Mikael Damberg (S) gällande internmomsen. Orsaken är att statssekreterare Tora Hansjons vid ett möte med Studieförbunden och Riksidrottsförbundet ska ha sagt att det inte blir någon utredning – trots att en enig riksdag nyligen beslutade om det.

– Det är häpnadsväckande om de här uppgifterna stämmer. Det var ett skarpt formulerat tillkännagivande från riksdagen och det kan regeringen inte ignorera. Det här är dessutom en historiskt svag regering som sitter på 100 mandat. Att de skulle vara så arroganta mot en folkvald riksdag låter otroligt nonchalant, säger Liberalernas ledamot i skatteutskottet Gulan Avci till Altinget.

– Vi har utskottsmöte på tisdag. Jag kommer lyfta frågan och begära att ansvarig minister kallas till utskottet för att förklara var i processen regeringen ligger när det gäller vårt tillkännagivande, fortsätter hon.

I utskott och kammare

Helena Vilhelmsson sitter i skatteutskottet för Centerpartiet.

– Vi planerar att följa upp frågan både i utskottet och i kammaren, säger hon till Altinget.

– Utskottet kommer att begära att företrädare för departementet kommer och förklarar hur de ser på det här, och vad de tänker göra. Jag kommer också att lämna in en interpellation så att finansministern får komma till riksdagen och förklara sig.

Kristdemokraternas Hampus Hagman har ställt en skriftlig fråga som enligt kalendern ska besvaras i dag, den 25 maj. Den avslutas med frågan: ”När avser regeringen att tillsätta utredningen om internmomsen?”

Preciserar inte

Altinget frågade i förra veckan finansministerns stab om utredningen kommer att tillsättas före sommaren eller före valet. Då blev svaret: ”Riksdagen har riktat ett tillkännagivande om att vi ska titta på frågan, och det tillkännagivandet bereds just nu i Regeringskansliet”.

Det var den 20 april som en enig riksdag ställde sig bakom skatteutskottets betänkande ”Mervärdesskatt”. Där fanns ett tillkännagivande som löd: ”Regeringen bör snabbt utreda frågan om hur intern moms mellan föreningar i samma organisation kan lösas utan att orsaka en snedvridning av konkurrensen som strider mot EU:s lagar och utan att öka risken för fusk med momsen.”

S stod bakom i utskottet

Eftersom även skatteutskottet var enigt, fanns det förhoppningar inom stora delar av civilsamhället om att få bort de regler vars problem de har påtalat för politiska företrädare i åtminstone 15 år.

När frågan först bereddes i utskottet drev Socialdemokraterna en annan linje men ändrade sig när samtliga övriga riksdagspartier enades. 

– Ja, vi vill egentligen hellre se över hela skattesystemet. Men det här har varit en fråga under 15 års tid, så det känns bra även för oss att få frågan belyst, så vi kommer att gå med vi också, sade utskottsordförande Jörgen Hellman (S) till Altinget direkt efter utskottsmötet den 17 mars.

Men vid uppvaktningen på finansdepartementet den 29 april lät det helt annorlunda. När Altinget når David Samuelsson generalsekreterare på Studieförbunden och Civos, bekräftar han uppgifterna.

– Jag kan bekräfta det. Jag deltog i ett möte med statssekreterare Tora Hansjons. Vi möttes av en kallsinnig attityd och fick beskedet att de inte tänker gå vidare med någon utredning, säger Samuelsson till Altinget.

Tora Hansjons är den av finansminister Mikael Dambergs statssekreterare som har ansvar för skatte och tullfrågor.

– Vi blev väldigt förvånade och upprörda över finansdepartementets inställning. Vi hade förväntat oss en helt annan attityd efter den starka uppslutningen i riksdagen. Men vi fick beskedet att finansdepartementet inte ens tänker utreda frågan. De avfärdar den direkt, att det inte är möjligt att göra, säger David Samuelsson.

”Utredas ska det”

Ulla Andersson, Vänsterpartiets representant i skatteutskottet:

– Det är upprörande, och jag tänkte att jag ska be statssekreteraren komma till utskottet och redogöra för vad de menar och hur de ser på frågan. För utredas ska det, och det har de inte gjort, säger hon till Altinget.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson bara förutsätter att det blir av.

– Jag utgår ifrån att det kommer direktiv om att utreda det här före valet, eftersom det här är en för idrotten så oerhört central och viktig fråga. Det är min förväntansbild att ett enigt yttrande omedelbart översätts i en utredning och åtgärd. Det är tämligen ovanligt att alla partier i riksdagen är överens i utskottet, säger han till Altinget.

Under mötet på finansdepartementet ska motiveringen till det negativa beskedet ha varit att det pågår en momsutredning, samt att EU-rätten sätter käppar i hjulet.

Omfattar inte ideella

Helena Vilhelmsson (C) köper inte det argumentet.

– EU-rätten kan jag inte bemöta i nuläget, men den momsutredning som pågår omfattar inte ens den här frågan. Sedan tänker jag att vi någon gång måste ta fajten med EU. Vi måste kunna fatta beslut som vi tycker gagnar vårt samhälle och våra ideella rörelser. Det kanske man egentligen inte ska säga, men allting är tillåtet tills någon överklagar, säger hon.

Forrige artikel Var tredje riksdagsledamot sitter på dubbla stolar Var tredje riksdagsledamot sitter på dubbla stolar Næste artikel Överblick: C får halverat väljarstöd och festande ungdomar blev ovetandes medlemmar i MUF Överblick: C får halverat väljarstöd och festande ungdomar blev ovetandes medlemmar i MUF
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.