Liberalerna vill att Försvarsmakten tar PFAS-notan

Liberalerna ska skyndsamt verka för att Försvarsmakten ska sanera sina PFAS-utsläpp och ta på sig det ekonomiska ansvaret. Det beslutar landsmötet. ”Jag tror att man måste göra lite mer innan problemen blir alltför akuta och vi bara har en massa rättsprocesser,” säger Malin Danielsson, riksdagsledamot.

Med röstsiffrorna 119–60 beslutade Liberalernas landsmöte i helgen att ge ett tydligt uppdrag till partiledningen. Partiet ska verka ”för att Försvarsmakten får ansvaret att sanera sina PFAS-utsläpp, inklusive det ekonomiska ansvaret. Arbetet ska genomföras skyndsamt.”

Ansvarsfrågan, som bland annat tagits upp i det så kallade PFAS-målet i Ronneby, och liknande mål i Uppsala, är samtidigt också aktuell i ett utbyggnadsärende av militärens flygplats i Karlsborg.

Vad gäller flygplatsen i Karlsborg, vid Vättern, har regeringen redan satt ner foten i frågan, men motståndare siktar nu på att beslutet ska överklagas.

{{toplink}}

Från förespråkarna för positionen var budskapet nu tydligt:

– Försvarsmakten har gjort sig skyldig till utsläpp på många olika håll i landet, och det pågår en hel del rättsliga tvister kring det här, sade Ing-Marie Viklund, från Botkyrka i talarstolen vid landsmötet.

– För vem är det som ska ta ansvar och ta bort de här giftiga kemikalierna från vår mark? Ja, det är faktiskt inte kommunernas ansvar, utan det borde vara den allmänna principen. Att det är den som smutsat ner som ska ta hand om det: Och det är Försvarsmakten, fortsatte hon.

”Får inte använda vårt vattenverk”

Viklund lyfte det egna exemplet som kommunen hamnat i, där Botkyrka vill bygga bostäder vid den gamla flygflottiljen F18 i Tullinge. Men projektet har fått pausas på grund av de höga PFAS-halterna.

– Dessutom sprider sig det här giftet ner i vattnet. Det har spritt sig så mycket att vi inte kan använda vårt vattenverk, utan vi måste köpa vatten från Mälaren och Stockholm, fortsatte Ing-Marie Viklund och la till:

– Vi har inte råd att sitta och tvista med Försvarsmakten om vem som ska rena det. Det måste vara Försvarsmakten som tar det ansvaret.

Hon fick också uppbackning från Roger Gardell, från Liberalerna i Ronneby.

– Detta är otroligt dyrt för kommunerna runt om i Sverige, om de ska behöva ta de här ansvaren, sade han.

”Inte självklart Försvarsmakten”

Partistyrelsen å sin sida ansåg att den pågående rättsprocessen i Mark- och miljööverdomstolen – som berör Uppsalas begäran om ersättning från försvaret – först bör följas upp, men poängterar samtidigt att de inte anser det självklart att det alltid är Försvarsmakten som ska ta ansvaret.  

”Det är inte rimligt att stora kostnader som uppstått för att tjäna det samhällsgemensamma nationella intresset som Försvarsmakten står för, förs över på enskilda kommuner. Det är dock inte givet att just Försvarsmakten bör finansiera eller leda saneringsarbetet” fortsatte partistyrelsen i sitt svar.

Partistyrelsens och det förberedande utskottets föreslagna linje, att anse motionen besvarad, blev nedröstad på landsmötet.

”Arbetet ska genomföras skyndsamt”

Hur Liberalerna kommer att agera för att följa landsmötets beslut i regeringsställning i praktiken återstår att se, meddelar partiledarens Johan Pehrsons och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris staber. Detta då effekterna av den antagna linjen inte hunnits analyserat.

Den generella kommentaren är att partiet ”självklart driver på för alla beslut som fattats på landsmötet i regeringen”.

”Behövs mer innan problemet blir akut”

Riksdagsledamoten Malin Danielsson, som var en av dem som stod bakom motionen, håller med om att regeringen först och främst bör avvakta rättsprocesserna.

Men hon ser samtidigt att partiet nu bör driva på för att regeringen via regleringsbrev, eller annat format, ge Försvarsmakten uppdraget att ta ansvar.

– Jag har motionerat om det här i riksdagen tidigare, och då har svaret varit att man tittar på lite forskning kring hur man kan hantera den här frågan från Försvarsmaktens sida. Det är väl gott så, men jag tror att man måste göra lite mer innan problemen blir alltför akuta och vi bara har en massa rättsprocesser, istället för att sätta oss ner och försöka lösa problemet, säger hon.

{{toplink}}

Forrige artikel  L vill se utökad nationell utsläppshandel – trotsar partiledningen L vill se utökad nationell utsläppshandel – trotsar partiledningen Næste artikel Klubbat: L vill avveckla alla religiösa friskolor Klubbat: L vill avveckla alla religiösa friskolor
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.