L vill se utökad nationell utsläppshandel – trotsar partiledningen

Under Liberalernas landsmöte lyckades Luf få med sig partiet på att gå före EU i frågan om att införa utsläppshandel för metanutsläppen, trots motstånd från partistyrelsen. ”Jag förstår inte varför man är rädd för att vi ska ta ledarskapet i den här frågan”, säger Erik Berg, ordförande för Luf. 

LINKÖPING. ”Liberalerna ska verka för ett nationellt handelssystem för de utsläpp av koldioxid, metan, kväveoxid och fluorerade växthusgaser som inte ingår i EU:s utsläppshandelssystem”

Det var ett förslagen från det förberedande utskottsmötet innan liberalerna samlades i kammaren för att sätta ner foten om sin klimatpolitik. Från förespråkarna, bland annat i ungdomsförbundet, förespråkades först och främst en skatt enskilt på metanutsläppen. Men även om den positionen förändrades i utskottsförhandlingen, blev debatten ändå het i kammaren.

Klimatpolitiska talespersonen Helena Gellerman var en av dem som talade emot att bifalla motionen som företrädare för partistyrelsen, då Liberalerna redan driver att minska metanutsläppen i EU. 

–  Det är ju på gång på EU-nivå, och det är mycket bättre att vi tar det på EU-nivå än att vi tar det på nationell nivå. Metanstrategin på EU-nivå är ju på g, säger Helena Gellerman till Altinget och utvecklar:

– Vi ska gå före, men vi får passa oss så vi inte slår ut våra näringar, i detta fallet jordbruket, jämfört med länder som inte har krav på sig.

Hon fick också medhåll från bland andra Sjöbo-politikern Charlotte Ramel-Andersson, som även ifrågasatte hur en metanavgift ska genomföras.

– Ska man betala lika mycket för kor som får, för att ta ett litet exempel? sade Ramel-Andersson från talarstolen.

Vänta in eller gå före?

Partiledningen fick dock inte gehör för sin linje, vilket Lars Tysklind, partistyrelseledamot och miljömålsberedningsordförande, får acceptera även om han ser flera svårigheter.

– Vi är inne i en ordning där EU har kommit så långt i sitt arbete. Man borde därför ta det på EU-nivå, för att få en större effekt, och bättre konkurrensvillkor, säger Tysklind till Altinget.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Erik Berg, som var en av dem som lagt fram den ursprungliga motionen, ser dock inte att partistyrelsens motargument håller.

– EU är långt ifrån att vara klara med den bollen som partistyrelseledamöterna har tagit upp att de är på, säger Berg till Altinget och utvecklar:

– Jag tror att det är jätteviktigt att Sverige är ett föregångsland, och det är det som politiken pratar om hela tiden. Det är det som också klimatministern tagit upp flera gånger: Att Sverige ska ligga i framkant och visa resten av Europa och resten av världens vart vi är på väg någonstans.

Liberalerna bör då ligga i framkant och visa Sverige var man borde gå i politiken för att vara dem som flyttar fram positionen hela tiden, menar Berg och fortsätter:

– Jag förstår inte varför man är rädd för att vi ska ta ledarskapet i den här frågan, från partistyrelsen. 

Argumentet att det är en nackdel för konkurrensen ger han inte mycket för.

– Ser man till att bara prissätta, och har mekanismer på plats för att inte göra det gratis att släppa ut, då är marknadskrafterna jättebra på att anpassa sig efter det.

Höj skatterna tills utsläppshandeln är på plats

Samtidigt fick partiledningen en uppmaning från landsmötet att driva frågan om höjda drivmedelsskatter genom att först och främst driva på för att skatter på fossilt fordonsbränsle ökar tills dess att de kan ersättas med det utsläppshandelssystem som bland annat förespråkats av miljömyndigheterna i deras inspel till den fortsatta klimatpolitiken.

Från partistyrelsen ansågs detta redan var partiets politik, menar den klimatpolitiska talespersonen.

– Vi driver ju att förorenaren betalar. Det är grunden för vår politik, säger Gellerman till Altinget.

Men det är ändå så att, om man tar något på landsmötet, så vill man väl säga något till partiledningen?

– Ja, absolut och det är härligt att se att landsmötet står bakom förorenaren betalar. Men om vi ger bifall till en motion så pekar det på att det ny politik och i detta fallet är det redan vår politik. 

Påtryckning i vattentillståndsfråga

I den infekterade debatten om implementeringen av vattendirektivet fick partiledningen en tydligare uppmaning att försöka förändra implementeringen av ”icke-försämringsförbudet” som följt på bland annat den så kallade Weserdomen.

Förändringen ses även den som en vinst för ungdomsförbundet. Erik Berg lyfter bland annat situationen i Uppsala med det kommunala vattenverkets problem att hantera en utbyggnad som en situation där det blir tydligt att den svenska implementeringen behöver förändras.

– Det roliga är att har vi 40 000 hushåll som inte kan koppla upp sig till vattenreningsverket, så skulle miljönyttan bli väldigt mycket sämre. Det här vattenreningsverket vill rädda miljön, och se till att Mälaren har bättre nivåer av de här ämnena. Men nu säger överimplementering ”nej, det får man inte göra”, säger Berg till Altinget.

Forrige artikel Helldén: Kan inte gå med på vad som helst Helldén: Kan inte gå med på vad som helst Næste artikel Liberalerna vill att Försvarsmakten tar PFAS-notan Liberalerna vill att Försvarsmakten tar PFAS-notan
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.