Helldén: Kan inte gå med på vad som helst

Som borgarråd i Stockholm gjorde Daniel Helldén sig känd som miljöpartisten som samarbetade med högern. Men han ville också att partiet skulle lämna regeringen när migrationsöverenskommelsen slöts. ”Det finns röda linjer där det tar stopp”, säger Miljöpartiets nya språkrör till Altinget.

Daniel Helldén hittade rätt i Miljöpartiet när han i början av 2000-talet blev erbjuden en plats i Gnestas miljö- och byggnämnd. Han hade redan gjort sig ett namn när han drev en lokal miljögrupp som lade sig i det mesta som beslutades i kommunen.

– De sade det, du håller på utifrån och har synpunkter på allt. Det är väl lika bra att du sitter innanför och gör det. Så började det. Sen var jag fast och har aldrig kommit ur det, säger Daniel Helldén till Altinget.

Nära 25 år senare väljs han till språkrör i ett rysarval som till slut avgjordes med en röst: 131 ombud valde Daniel Helldén, 130 ville hellre se utmanaren Magnus P Wåhlin.

– Nu ska Märta och jag åka runt i landet, vi ska träffa våra distrikt och möta allihopa för att samla ihop partiet så att vi känner att vi är på väg åt samma håll. {{toplink}}

Ville lämna regeringen

Att verka i den nationella politiken är fortfarande nytt för Helldén. Han valdes in i riksdagen i valet 2022 för Stockholms stad, den kommun han arbetat för i två mandatperioder. Den senare i en koalition med allianspartierna, ett samarbete som väckte uppståndelse i partiet.

Daniel Helldén utesluter samma lösning på nationell nivå.

På riksplan var han under tiden som borgarråd kritisk till att Miljöpartiet valde att stanna i regering med Socialdemokraterna när den så kallade migrationsöverenskommelsen slöts 2015.

Men han tycker fortfarande att partiet borde sikta mot ministerposter.

– Ja, om man är ett parti och en politiker så ska man sträva efter makten för att man vill förändra. Sen kan man inte göra det till vilket pris som helst. Det finns röda linjer där det tar stopp, säger han.

– Vi som är ett parti som är djupt ideologiskt och också uppfattas som moraliska måste se till att vi inte går över gränsen när det rör våra grundläggande frågor. Då kan vi inte gå med på vad som helst. 

Miljöpartiet satt kvar i regeringen till 2021. Då gick Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budgetförslag igenom i riksdagen. Miljöpartiet ville inte regera på en budget som man ansåg slaktade klimatarbetet.

Partiet stod fortfarande bakom Magdalena Andersson. När hon talade på Miljöpartiets kongress i fredags fick hon stående ovationer tre gånger.

Samtidigt driver Socialdemokraterna även i dag en tuffare migrationspolitik. Miljöpartiet vill i stället se en återgång till permanenta uppehållstillstånd. Olikheterna lär dock inte stoppa en rödgrön regering.

– Det finns mycket att säga om migrationspolitiken, men vi kan samarbeta med Socialdemokraterna, säger Daniel Helldén.

Hoppas på tvåsiffrigt

Helldén ska tillsammans med Märta Stenevi leda ett parti som balanserat på riksdagsspärren i många år. Hans uppdrag sträcker sig som längst i tio år, till 2033.

– Då ska vi ha ett stort, starkt förtroende hos det svenska folket. De ska känna att vi är för alla dem, och att vi har tvåsiffrigt. Det kan man aldrig lova, men jag tycker att det är där vi ska ligga, säger Helldén. 

Hur ska ni nå dit?

– Det är att vara extremt tydliga och skarpa i politiken. Att folk känner att de förslag vi lägger går rakt in i magen och är positiva för dem, var man än bor i landet, säger det nya språkröret. 

Klimatministern bjuder in till debatt

Miljöpartiets nya språkrör har fått gratulationer från flera håll. Även Gustav Fridolin, som hellre velat se Magnus P Wåhlin som nytt språkrör, tycker att Daniel Helldén rör sig åt rätt håll.

– Han pratar med människor i hela partilandet. Han har besökt många partiavdelningar. Det är ett jätteviktigt jobb som språkrör, att finnas i folkrörelsen Miljöpartiet, säger han till Altinget.

På X, tidigare Twitter, skriver klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari grattis och upprepar samtidigt Liberalernas talepunkt från valrörelse, att Miljöpartiet lagt ner ”fullt fungerande kärnkraft”.

”Är du beredd att ompröva er ståndpunkt?”, skriver hon.

– Det ska inte bli någon ny kärnkraft. Jag upplever att Romina och Tidöpartierna är helt fel ute och ska lägga massa statliga subventioner på förlegad teknik, säger Helldén.

Pourmokhtari bjuder också in Daniel Helldén till en första debatt i sin nya roll.

Är du redo att ta en debatt med klimatministern?

– Ja, det är jag absolut. {{toplink}}

Forrige artikel Tre tidigare språkrör om valet av Daniel Helldén Tre tidigare språkrör om valet av Daniel Helldén Næste artikel  L vill se utökad nationell utsläppshandel – trotsar partiledningen L vill se utökad nationell utsläppshandel – trotsar partiledningen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.