Tidigare språkrör om Amanda Lind: ”Alldeles lysande”

Utan motkandidater väntas Amanda Lind i helgen väljas till Miljöpartiets nya språkrör. Bakom sig har hon stöd från flera tidigare språkrör. ”Hon är redan allt hon behöver vara”, säger Gustav Fridolin till Altinget.

Toppnamn i hemkommunen, partiseketererare och kulturminister. När Miljöpartiet på söndag väntas välja Amanda Lind till nytt språkrör är det ingen nykomling som fyller platsen efter Märta Stenevi.

– Hon vet att partiet är något annat än det som händer på kanslierna, det är folkrörelserna, människorna, engagemanget. Hon är en del av medlems-MP, älskar att ta ett kvällsmöte, käka någons hembakta i en lokalförening, sova på en utdragssoffa, säger det tidigare språkröret Gustav Fridolin till Altinget.

Amanda Lind blev miljöpartist i slutet av 90-talet och läste sedan till psykolog i Umeå. Men det blev bara ett par år i barn- och ungdomspsykiatrin innan hon på heltid kom att ägna sig åt politiken.

2014 blev Amanda Lind, då ordförande för partiet i Västernorrland, kommunalråd och vice ordförande i Härnösands kommunstyrelse.

– Hon har en sakpolitisk bredd bakom sig från kommunpolitiken och kan det politiska hantverket. Sen är hon envis och vet vad hon vill, säger Knapp Britta Thyr (MP) som har följt i Amanda Linds fotspår och i dag själv är kommunalråd i Härnösand. 

Kritiken som kulturminister

2016 tog Amanda Lind klivet in i den nationella politiken som ny partisekreterare.

När Alice Bah Kuhnke i samband med den långa regeringsbildningen 2018 meddelade sin avgång som kulturminister tog Amanda Lind över. Men starten var trög. Redan på Amanda Linds första Guldbaggegala kritiserades hon för att inte ha sett några av de nominerade filmerna.

– Mitt jobb som kulturminister är inte primärt att titta på film eller ta del av kultur, sade Amanda Lind i Kulturnytt.

Då hade hon precis blivit mamma igen, drygt ett halvår in på sitt nya uppdrag.

”Jag är stolt över att ingå i en modern regering, som gör det möjligt också för ministrar att skaffa barn och familj”, skrev hon på Instagram. {{toplink}}

Stort stöd i partiet

Amanda Linds år som minister kom att präglas av coronapandemin som slog hårt mot det svenska kulturlivet.

– Som kulturminister stred hon med all kraft för att kulturen skulle lida så lite som möjligt under pandemirestriktionerna, och gjorde då ett fantastiskt jobb, säger det tidigare språkröret Isabella Lövin som också var vice statsminister under Linds ministertid.

När partiet nu ska rösta om vem som ska efterträda Märta Stenevi som nytt språkrör står Amanda Lind utan motkandidater. De tidigare utmanarna, den ekonomisk-politiske talespersonen Janine Alm Ericson och migrationspolitiska talespersonen Annika Hirvonen, har dragit sig ur.

Till skillnad från när Daniel Helldén i höstas valdes med endast en rösts marginal så samlar Amanda Lind ett brett stöd.

Isabella Lövin, som själv hoppas på att ta plats i EU-parlamentet efter valet, pekar särskilt på Amanda Linds bakgrund i partiet.

– Amanda Lind är en mycket omtyckt och klok kollega med lång erfarenhet i partiet där hon fått förtroendet att leda på olika positioner, kommunalt och på riksnivå. Hon får respekt hos både motståndare och partimedlemmar, vilket är viktigt för att partiet ska få igenom så mycket grön politik som möjligt, säger hon.

I Härnösand ser Knapp Britta Thyr att nyheten om att Amanda Lind kan bli MP:s nya språkrör har tagits emot med glada miner från både partimedlemmar och opposition.

– Det finns en bred, lokal uppslutning långt utanför partiet. Amanda är omtyckt i alla läger och det är inte bara det faktum att hon är från stan. Många här har erfarenhet av henne som en inlyssnande person som verkligen tar sig tid och vill förstå människors vardag. Den förmågan är superviktig tror jag.

Gustav Fridolin är säker på att Lind kommer göra ett bra jobb.

– Amanda kommer bli ett alldeles lysande språkrör, säger han.

– Jag önskar henne all lycka, men hon lär knappast behöva det, hon är redan allt hon behöver vara.

{{toplink}}

Forrige artikel MP och C presenterar skuggbudgetar: Mer till elbilar och järnväg MP och C presenterar skuggbudgetar: Mer till elbilar och järnväg Næste artikel 10 frågor och svar om Altingets valkompass
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.