Språkrörskandidat redo att stötta Kristersson (M) som statsminister 

Carl Ståhle, arkitekt och idag digitaliseringsexpert på Sveriges allmännytta, kandiderar till nytt språkrör. Han vill se ett mer pragmatiskt parti och om det krävs för att få klimatet i fokus är han redo att ingå bredare samarbeten åt höger.

– Jag har en lite annan bakgrund och jag ser att det behövs lite nytt blod in i Miljöpartiet, säger Carl Ståhle till Altinget.  

Till yrket är han arkitekt och sedan 2018 digitaliseringsexpert på Sveriges allmännytta. Under våren 2022 blev han invald som ersättare för MP i riksdagen. Men när han kandiderade i riksdagsvalet under hösten fick han ingen ordinarie plats. 

Nu satsar han i stället på att ta över Per Bolunds plats som språkrör när han lämnar i höst. 

Carl Ståhle menar att partiet behöver satsa på sina gräsrötter, men också öppna för mer samarbete åt höger för att få igenom sin politik. 

– Vi behöver göra oss attraktiva både för höger och vänstersidan och kunna vara samtalspartner för att få igenom klimatomställningen. Vi klarar inte omställningen själva med fyra procent utan vi måste stötta andra i omställningen. Då måste vi vara ”on speaking terms” med de parter som har styret, säger han.

Med dig som språkrör skulle MP alltså kunna ställa sig bakom Ulf Kristersson som statsminister?

– Det skulle kunna vara ett scenario om klimatet var satt i fokus.

Hur ser du då på ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna? 

– Värderingsmässigt är vi så himla långt ifrån varandra, så jag tror inte att det ligger på kartan för någon av oss, det känns inte relevant. Jag tror att det är lättare för oss att hitta 51 procent på andra sätt.  

Vilka konstellationer tänker du dig då? 

– Under första S-MP-regeringen gjordes över tjugo blocköverskridande överenskommelser på diverse olika områden. Jag tror att man måste jobba mer på det sättet.

Språkrörsfrågan

I november ska partiets kongress besluta om vem som tar över efter Per Bolund. Men redan i september ska partiet hålla en rådgivande omröstning om man ska gå över till en partiledare i stället för två språkrör.

Carl Ståhle säger att han är beredd att ställa upp även om partiet beslutar att gå över till en partiledare. 

– Ideologiskt är jag helt för det delade ledarskapet, säger han. Men tillägger att han tror att man behöver göra en annan uppdelning mellan språkrören. 

Men till skillnad från Pär Holmgren, som vill att ett språkrör ska fokusera på EU-frågor och globala lösningarna, vill Carl Ståhle se en annan uppdelning.

– Jag tror snarare att det andra språkröret bör jobba mycket mer lokalt och regionalt och bygga förankring ute i landet. Vi i miljöpartiet anklagas ibland, till viss del orättvist, för att ha kommit lång ifrån landsbygden. Men där behöver vi bli bättre, säger han.  

Mer rättvis bostadspolitik

När det gäller bostadspolitiken vill han se en mer rättvis prioritering av olika boendeformer. 

– Vi behöver jobba med att jämna ut så att alla boendeformer är en möjlighet för alla faser i livet. 

För det krävs bland annat att man ser över över arvs- och gåvoskatten, ränteavdragen och även sätt för unga att komma in på bostadsmarknaden genom eventuellt startlån eller annat stöd, menar Carl Ståhle. 

– Därför är det jätteviktigt att bostadsministern får mandat att påverka skatte- och bidragspolitiken. För det är på finansutskottet som bostadspolitiken sätts, det görs primärt inte i plan- och bygglagen. 

Kritiken mot EPBD

Nyligen röstade EU-parlamentet igenom förslaget om nytt direktiv för byggnaders energiprestanda (EPBD). Ett direktiv som Sveriges allmännytta kritiserat, men som Miljöpartiet i EU-parlamentet ställt sig bakom. 

Carl Ståhle står bakom den kritik som Sveriges allmännytta har riktat – att förslaget är för trubbigt och kommer att innebära alltför stora pålagor för fastighetsägare. Han är dock inte beredd att gå så långt att säga att hans partikollegor borde röstat ner förslaget.

– Jag tror att säga nej till ett så här omfattande men ändå brett förslag som har rätt ambitioner, det är väldigt svårt. Men jag tror att det finns delar när man sen ska implementera denna lagstiftningen som innebär möjligheter att påverka och göra det bättre, säger han.  

Pär Holmgren, Daniel Helldén, Martin Marmgren, Magnus P Wåhlin, Torbjörn Nilsson, Linus Lakso, Henrik Ölvebo och Henrik Blind är de övriga kandidater som sagt sig redo att bli nytt språkrör för Miljöpartiet.

{{toplink}}

Forrige artikel Pär Holmberg (MP) dubbelkandiderar Pär Holmberg (MP) dubbelkandiderar Næste artikel Hon är ny ekonomisk-politisk talesperson för L Hon är ny ekonomisk-politisk talesperson för L
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.