Beslutet: MP behåller två språkrör

Miljöpartiet kommer fortsatt företrädas av två språkrör. Det står klart efter att kongressen nu fattat beslut i frågan.

ÖREBRO. En rådgivande omröstning i september har redan pekat i den riktningen. Men nu har Miljöpartiets ombud också slutligen avgjort frågan – partiet behåller modellen med två språkrör som ska företräda partiet.

Språkrörsmodellen har varit uppe för diskussion flera gånger under partiets drygt fyrtioåriga historia. De två företrädarna har ofta hamnat i botten av förtroendemätningarna och kritikerna menar att dagens modell gör det svårt för MP att nå ut.

– Det handlar framför allt om tydligheten gentemot väljare. Det är svårare att bygga förtroende, om än omöjligt, för två personer än för ett. Med vår modell gör vi just nu jobbet dubbelt så svårt, säger Rebecka Forsberg, språkrör för Grön ungdom, i en debatt på kongressen.

Men trots påtryckningar från såväl ungdomsförbund som tunga miljöpartister har ledningen velat behålla den nuvarande modellen, och så blir nu också fallet.

Med rösterna 142 mot 112 föll förslaget på förändring. För att partiet ska gå över till en företrädare krävs två tredjedelars majoritet. 

Nu väntar avgörandet i språkrörsstriden där riksdagsledamoten Daniel Helldén, valberedningens förslag, står mot kommunalrådet Magnus P Wåhlin. Vem som får ackompanjera Märta Stenevi framöver avgörs dock först imorgon, lördag.

{{toplink}}

Forrige artikel MP-profil backar Helldén MP-profil backar Helldén Næste artikel Andersson möts av jubel på Miljöpartiets kongress Andersson möts av jubel på Miljöpartiets kongress
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.