MP och C presenterar skuggbudgetar: Mer till elbilar och järnväg

Efter att regeringen i förra veckan presenterade sin vårändringsbudget kontrar nu Centerpartiet och Miljöpartiet med sina förslag på hur budgeten borde förändras. ”Att få i gång tillväxten är jätteviktigt”, säger Martin Ådahl (C).

”Så snabbladdar vi Sverige” är Centerpartiets paroll när de presenterar sitt batteri med förslag i skuggbudgeten. Partiet vill satsa på klimatet, skolan, jobben och tryggheten.

– Det här är en budget som gör det som regeringen inte förmår att göra, nämligen att ta ansvar för Sverige, säger partiledaren Muharrem Demirok på en pressträff.

Tyngdpunkten ligger vid klimat- och miljöpolitiken.

Centerpartiet vill se en så kallad folkbonus som ska göra det enklare för människor att köpa, hyra eller låna till miljöbilar. Bonusen ska vara riktad till hushåll med svårare ekonomiska förutsättningar och ligger på 50 000 kronor per hushåll. Totalt skulle kostnaden uppgå till 5 miljarder per år.

– Det är den mest kraftfulla saken som vi lägger in nu. Vi räcker ut den här räddande handen till en massa hushåll som i dag inte har chansen att ställa om, säger den ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl till Altinget.

Enligt Ådahl har Centerpartiet lärt sig läxan av att folk inte har känt sig sedda.

– Det är viktigt att möta de som har känt sig bortglömda i omställningen och ge dem en chans, både att få möjlighet att göra rätt för klimatet och att få en lägre drivmedelskostnad framöver.

Satsningen har ”en helt annan kraft” än det gamla bonus-malus-systemet, menar Ådahl.

Vill hindra stigande arbetslöshet

Martin Ådahl beskyller regeringen för att i bästa fall vara passiv, i värsta fall bedriva en ”jobbfientlig politik”. C vill halvera arbetsgivaravgifterna för de med låga löner och ta bort arbetsgivaravgifterna helt för de första fem anställda i mindre företag, ett så kallat tillväxtavdrag.

– Vi har en mycket hög arbetslöshet, en stor utsatthet i stora delar av landet. Ungdomar och även andra personer har enorma problem just nu och då måste vi bryta den här arbetslöshetsuppgången, säger han.

– Att få i gång tillväxten är jätteviktigt. Det finns stora delar av landet där tillväxten är oerhört svag i dag och där arbetslösheten är väldigt hög. {{toplink}}

MP: Tjäna på omställning

Amanda Lind, som på söndag väntas väljas till Miljöpartiets nya språkrör, har den senaste tiden väckt rubriker för att vilja se en gräns för ekonomisk tillväxt.

I partiets skuggbudget håller man fast vid mantrat om en rättvis omställning. Fokus är på klimatet, naturen och välfärden.

– Det har blivit smärtsamt tydligt att vi har en regering som varken klarar av att ansvara för klimatet, välfärden eller för Sveriges barnfamiljer, säger den ekonomisk-politiska talespersonen Janine Alm Ericson vid en pressträff.

Även MP vill se en elbilsbonus, men förslaget skiljer sig från Centerpartiets. Stödet riktar sig till människor på landsbygden som har en inkomst lägre än 34 000 kronor i månaden.

– Vi vill både sänka utsläppen och göra att fler har möjlighet att vara med i omställningen, säger Alm Ericson till Altinget.

– Det gör att utsläppen minskar, men också att det blir billigare. Man kan alltså tjäna upp till 2 000 kronor i månaden på att göra den här omställningen.

Förslaget, som beräknas kosta 750 miljoner kronor, är ett tillägg på MP:s tidigare miljöbilssatsning i höstbudgeten.

– Det är jättebra att Centerpartiet nu tar efter vår politik, men de är ett halvår sena.

Den dryga miljarden som regeringen vill lägga på flyg vill MP i stället ska gå till järnvägen. Dessutom vill MP skjuta till 2,5 miljarder till byggbranschen, främst för byggprojekt i tillväxtkommuner som är delaktiga i den gröna omställningen.

– Vi vill att man ska kunna bo där man arbetar. Då krävs det en betydligt mer expansiv bostadspolitik och andra samhällsservicetjänster i de kommuner som nu har en väldigt stor tillväxt.

Regeringen har lämnat kommunerna åt sitt öde, tycker Janine Alm Ericson.

– Här skulle man kunna vara betydligt mer offensiv, men det är ett område som man väljer att helt ignorera. {{toplink}}

Forrige artikel Ambassad kritiseras för långa passtider Ambassad kritiseras för långa passtider Næste artikel Expo om hoten mot civilsamhället: ”Vill understryka graden av allvar” Expo om hoten mot civilsamhället: ”Vill understryka graden av allvar”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.