Byggnadsarbetare protesterar utanför riksdagen fram till sommaren

Byggnadsarbetare protesterar utanför riksdagshuset mot att regeringen inte gör tillräckligt i byggkrisen. Förhoppningen från branschen är att fler åtgärder ska vidtas i vårbudgeten.

Varje tisdag, från i dag fram till sommaren, planerar byggnadsarbetare att demonstrera utanför riksdagen. Protesten görs mot regeringen som, enligt fackföreningen Byggnads, gör för lite för att lindra den pågående byggkrisen.  

– Byggkrisen är extremt allvarlig för hela Sverige. Yrkesarbetare med decennier av kompetens tvingas lämna branschen. Unga känner sig lurade på sina studier och söker sig bort. Frustrationen växer hos Sveriges byggnadsarbetare och frågan är bara hur länge regeringen kan fortsätta ducka sitt ansvar, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads enligt ett pressmeddelande. 

Hoppas på vårbudgeten

För ett par veckor sedan höll regeringen krismöte med företrädare för Byggnads, GS-facket, Trä- och möbelföretagen och Byggföretagen där branschen förde fram de åtgärder man vill att regeringen vidtar. Startlån för förstagångsköpare och höjt bolånetak var några av dem. 

– Byggföretagen har en god dialog med regeringen. Branschen förväntar sig klarare besked om reformer i samband med att vårbudgeten presenteras, sa Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen då. 

Från regeringens sida har man varit tydliga med att den främsta prioriteringen handlar om att hålla nere inflationen och att se till att ha rätt åtgärder finns på plats när ekonomin åter tar fart. Regeringens vårbudget presenteras den 15 april. 

{{toplink}}

Forrige artikel Lista: Friskolorna som nekas öppna Lista: Friskolorna som nekas öppna Næste artikel Silvia Kakembo vill få fler att gå från upprördhet till engagemang Silvia Kakembo vill få fler att gå från upprördhet till engagemang
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.