Svantesson utesluter inte fler åtgärder till byggbranschen

I vårändringsbudgeten presenteras inga nya åtgärder riktade mot byggbranschen. Men finansminister Elisabeth Svantesson utesluter inte att regeringen gör mer framöver. ”Det är viktigt att den här kompetensen finns kvar, både i branschen men också i Sverige”, säger hon. Byggnads och Byggföretagen menar dock att åtgärderna borde varit på plats nu. 

Finansminister Elisabeth Svantesson kan tänka sig att införa fler åtgärder för att se till att  kompetensen i byggbranschen stannar kvar genom de tuffa ekonomiska tiderna.

– Det utesluter jag inte. Vi får följa utvecklingen och se vad som händer, säger hon till Altinget i samband med att hon presenterar regeringens vårändringsbudget. 

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen ökade varslen i byggbranschen med 59 procent första kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol. Men i den vårändringsbudget som Elisabeth Svantesson lägger fram, som är fyra gånger större än förra årets och innehåller satsningar på över 16 miljarder kronor, finns inga ytterligare åtgärder riktade mot byggbranschen. 

Från Byggnads och Byggföretagen menar man att en åtgärd som säkrar kompetensen genom de tuffa åren borde varit på plats redan nu. 

– Jag tycker att det är oerhört positivt om finansministern ser byggsektorns vikt och våra behov. Men jag ser också att det här är någonting som vi har påtalat sedan ett par år tillbaka, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen. 

Möte med ministern

Strax innan påsk träffade Byggföretagen och Byggnads bostadsminister Andreas Carlson i ett möte för att påtala behovet av en kortsiktig åtgärd riktat mot branschen. 

– Korttidspermitteringar är ett sådant exempel. Att företag kan ha kvar sina anställda i väntan på att saker och ting händer och sker, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads. 

Han är starkt kritisk till att regeringen inte har lyssnat på de förslag och inspel som branschen har gett. 

– Jag tycker inte det är att ta ansvar att återigen säga att man väntar. Vad väntar vi på?

”Kan inte blöda mer”

Byggföretagens Tanja Rasmusson menar att ett stöd för korttidspemiteringar skulle vara en viktig tillfällig räddningsplanka i en oerhört tuff tid för branschen. 

– Vi kan inte tillåtas blöda mer personal om vi ska kunna stå redo för att bygga allt det som behöver byggas i Sverige, säger hon. 

Oppositionen riktar också kritik mot att regeringen inte gör mer för att hålla uppe byggtakten och på så sätt se till att branschen hålls igång. 

– Det blir byggnadsarbetarna som får betala priset. Både i uteblivande byggpolitik, sänkt a-kassa och sen ska man bli utförsäkrad om man blir utsliten, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson till Altinget.

Fokus på inflation

Elisabeth Svantesson lyfter dock att regeringen har gjort flera saker för att stötta branschen genom det tuffa ekonomiska läget. 

– Först och främst ska man inte underskatta att vi bekämpar inflation, det allra viktigaste för branschen för att det ska vända upp igen, säger hon. 

– Men vi har också exempelvis höjt taket på rot och vi har separerat rut och rot för att rädda en del byggjobb, tillägger hon. 

Hon pekar också på att det finns tecken på att det ekonomin börjar gå åt rätt håll och att det ljusnar något i vissa delar av branschen. 

– Men ser vi att det här blir värre eller mer utdraget så är det klart att vi också kommer att titta närmre. För det är viktigt att den här kompetensen finns kvar, både i branschen men också i Sverige.

Vad kan det vara för åtgärder?

– Det får vi återkomma till.

,

Forrige artikel Pourmokhtari till KU: ”Det var ett räkneexempel” Pourmokhtari till KU: ”Det var ett räkneexempel” Næste artikel ESV om välfärdsfusket: Färre fel upptäcks ESV om välfärdsfusket: Färre fel upptäcks
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.