Tillfälligt bostadsbidrag förlängs i vårändringsbudgeten

Regeringen förlänger det tillfälliga bostadsbidraget till barnfamiljer med ytterligare ett halvår. ”Sluta dutta, regeringen”, anser Fastighetsägarna. 

Det tillfälliga bostadsbidraget för barnfamiljer har förlängts i flera omgångar sedan det infördes i maj 2020 under pandemin. I höstens budget förlängdes det återigen på grund av inflationen, som leder till ökade levnadskostnader. 
De halvårsvisa förlängningarna har kritiserats av Konjunkturinstitutet, som för ett år sedan efterlyste större långsiktighet i hur stöd utformas och vilka kostnader regeringen anser att hushållen ska klara av.  

Nu aviserar Tidöpartierna ytterligare en förlängning i vårändringsbudgeten. Kostnaden beräknas till 650 miljoner kronor och förlängningen gäller året ut.{{toplink}}

Välkommet, men regeringen borde reformera bostadsbidraget i sin helhet, anser Fastighetsägarna. 

– Regeringen bör upphöra med duttandet kring bostadsbidraget. Bostadsbidraget är ett träffsäkert socialt stöd men har länge dragits med brister. Påbörja en reformering där målgruppen för bidraget breddas och bidragsnivån anpassas till kostnadsutvecklingen. Det skulle göra bostadsbidraget mer ändamålsenligt, säger fastighetsägarnas samhällspolitiska chef Martin Lindvall i ett pressmeddelande.

Även Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta vill se en mer långsiktig lösning. 

– När en tillfällig höjning nu anses nödvändig för sjunde gången på kort tid, är den enda rimliga slutsatsen att bostadsbidraget snarast borde höjas permanent. Regeringen framhåller ju också att även om inflationen sjunker, så ligger priserna kvar på höga nivåer. Därför måste bostadsbidraget höjas så att det står i rimlig relation till dagens boendekostnader och indexeras, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta i en skriftlig kommentar till Altinget. 

Flera partier, inklusive Liberalerna, har sagt att de vill se en permanent höjning av bostadsbidraget, men socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) skriver i en kommentar till Altinget att avsikten fortfarande är att tillägget ska vara ett tillfälligt stöd i en extraordinär situation.

”Även om tilläggsbidraget har funnits tidigare och nu förlängs ytterligare sex månader gäller den avsikten alltjämt. Inflationen är på väg ner men det finns fortsatt vissa orosmoln och många priser ligger kvar på höga nivåer, vilket ger barnfamiljer med låga inkomster en fortsatt ansträngd ekonomisk situation. Det finns därför fortsatt behov av att ge barnfamiljer med svag ekonomi ett tillfälligt ekonomiskt stöd under ytterligare en begränsad tid”, skriver hon.

Tidöpartierna behåller också maxbeloppet på 2 100 kronor i månaden i tillägg.

Beslutskedja: Förlängning av det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget med anledning av ökade levnadsomkostnader

21/10
2022
26/10
2022
27/10
2022
15/3
2023
15/3
2023
23/3
2023
30/3
2023
30/3
2023
20/4
2023
28/8
2023
22/3
2024
29/8
2024

Forrige artikel Trots kritiken: Elnätsförslag sätter inte ner foten i teknikvalsfrågan Trots kritiken: Elnätsförslag sätter inte ner foten i teknikvalsfrågan Næste artikel Trots Lagrådets kritik – ny vräkningslag införs i sommar Trots Lagrådets kritik – ny vräkningslag införs i sommar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.