Regeringen spår ökad arbetslöshet – drar ned på stöd

Närmare 300 miljoner kronor för arbetsmarknadsinsatser försvinner i regeringens och SD:s budgetförslag. Pengarna kommer inte gå åt, tror finansministern. Samtidigt kritiseras satsningen på sommarjobb. ”Väldigt sent”, säger chefsekonomen Annika Wallenskog.

Regeringen vill satsa på jobben, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) när regeringens vårändringsbudget presenteras på måndagen. Samtidigt som arbetslösheten stiger och åtgärder efterfrågas från flera håll, innehåller budgeten neddragningar på olika arbetsmarknadsinsatser. Totalt handlar det om 287,6 miljoner kronor som försvinner från området.  

Anslaget för arbetsmarknadspolitiska insatser minskas med 67,6 miljoner och 220 miljoner dras av från anslaget för lönebidrag och Samhall med mera.

– Det är över 20 miljarder inom det här området. Det är mycket pengar och vi gör bedömningen, och arbetsmarknadsdepartementet gör bedömningen, att de inte kommer att gå åt i år. Då är det bättre att använda dem där de gör nytta, säger Svantesson till Altinget.

”Strategi från regeringen”

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg undrar om regeringen medvetet vill göra det svårare för en aktiv arbetsmarknadspolitik. 

– Ibland undrar jag om det finns en plan att också svälta ut Arbetsförmedlingen på sådant sätt att de pengar som staten faktiskt har avsatt för arbetsmarknadsåtgärder inte blir av. Därför att Arbetsförmedlingen hinner inte, säger han till Altinget.

Han fortsätter: 

– Det känns som lite av en strategi från regeringen. Att på väg in och under en lågkonjunktur göra det svårare att använda de pengar vi behöver för en aktiv arbetsmarknadspolitik. Det blir dyrare för samhället.

”För sent”

Från anslaget arbetsmarknadspolitiska insatser flyttar regeringen 200 miljoner till skolan för att ”upprätthålla kvaliteten i undervisningen”. Man tillför också 2,4 miljoner till Arbetsförmedlingens etableringsprogram och 130 miljoner till kommunerna för sommarjobb till ungdomar. 

Men enligt SKR kommer kommunerna troligtvis inte hinna använda pengarna till sommarjobb.

– Att få pengar i april som fattas beslut om i juni för att starta sommarjobb, det är ju väldigt sent skulle jag vilja säga, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog till Altinget. 

När hade kommunerna behövt beskedet om dem? 

– I budgetpropositionen i höstas. Det tar ju ett tag att fixa med allting runt omkring för att få ihop det. Man har sagt att det ska gå till de kommuner som har hög arbetslöshet, så man vet ju inte heller riktigt vilka kommuner det är som kommer att få än.

– Och har man inte kommit igång att göra det själv nu, då finns det ju risk att man inte kan använda pengarna eftersom det är så sena besked. De flesta är ju liksom redan klara med sina liksom sommarjobbsplaner. {{toplink}}

, , ,

Forrige artikel Så mycket får myndigheterna i budgeten Så mycket får myndigheterna i budgeten Næste artikel Efter besparingarna –  Försäkringskassan får miljonförstärkning Efter besparingarna – Försäkringskassan får miljonförstärkning
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.