Överskott ska gå till förband: ”Kommer att göra nytta”

Det sker omflyttningar av anslagen inom försvarsbudgeten i den vårändringsbudget som presenterades i dag. Anslagen ökar med 900 miljoner till förband och beredskap – men 600 miljoner tas från material och anläggningar. ”Det är annan typ av materiel och andra delar som inte kommer att använda de pengarna i år”, säger finansminister Elisabeth Svantesson. 

I vårändringsbudgeten skjuter Tidöpartierna till 300 miljoner till försvaret. Men det görs också rejäla omflyttningar av anslag inom försvarsanslaget. 

Regeringen ökar anslagen med 900 miljoner till förbandsverksamhet och beredskap. Men 600 miljoner av dessa tas från anslaget för införskaffning av material och anläggningar. Anledningen som regeringen ger till omfördelningen är att det redan tillförts medel för att täcka för skänkt material till Ukraina, skriver regeringen i vårändringsbudgeten.

Regeringen menar även att det finns pengar över enligt prognosen, vilket gör att man kan öka försvarsförmågan här och nu, varpå man satsar på förbandsanslagen. 

Ska ge flexibilitet 

Totalt sänks anslaget för material och anläggningar med 741 miljoner. 110 miljoner av dessa flyttas till Försvarsmaktens internationella insatser. Tidigare har det annonserats att upp till tio stabsofficerare ska placeras hos EU:s sjöfartsskyddsinsats Eunavfor Aspides i Röda havet. Enligt försvarsminister Pål Jonsons (M) pressekreterare är detta tänkt för att ge flexibilitet utifall något mer inträffar. I budgeten skriver även regeringen att det internationella anslaget ska gå till bidrag och avgifter till Nato. 

I en kommentar till Altinget säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) att pengarna går dit behoven finns. 

– I förbandsverksamheten behöver man resurser, man behöver material till förbanden helt enkelt. Det finns ett stort behov där. Det är också någonting som försvarsdepartementet vill se och även Försvarsmakten.

Svantesson poängterar att överskottet går dit behovet finns. 

– Därför att de kommer att göra nytta och användas på det anslag som vi nu flyttar dem till, det handlar ju om förbandsverksamheten. Men där de i dag finns räknar vi ju inte med att de ska kunna gå åt på det sättet, säger finansministern.

Oppositionen ger tummen upp 

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson, Mikael Damberg, säger att regeringen kan ha goda skäl för sina prioriteringar. 

– Vi ska lusläsa budgeten, men det kan finnas goda skäl för det. Det kan ju vara så att man inte bedömer att man kommer att kunna gå i mål med de materielbeställningar eller anläggningar. Och då kan ju pengarna användas till annat, säger Damberg och tillägger: 

– Beredskapen i Sverige behöver ju utvecklas.

{{toplink}}

, ,

Forrige artikel Finansministern: Fler kommer att bli arbetslösa Finansministern: Fler kommer att bli arbetslösa Næste artikel Så mycket får myndigheterna i budgeten Så mycket får myndigheterna i budgeten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.