V föreslår tio miljarder till byggbranschen

Vänsterpartiet vill avsätta tio miljarder per år i ett riktat stöd för att hålla uppe byggandet och säkerställa fler jobb. ”Vi ser nu ett fullständigt ras i byggbranschen. Det är illavarslande för Sverige”, säger Nooshi Dadgostar (V) till Altinget. 

I sin skuggbudget för 2024 föreslår Vänsterpartiet att staten ska avsätta tio miljarder årligen i form av ett statligt stöd till byggbranschen. 

Stödet ska riktas dels till att betala 80 procent av kostnaden för att anställa arbetslösa inom byggbranschen, så kallade Sverigejobb.

– Vi ser nu ett fullständigt ras i byggbranschen med dubbelt så många byggkonkurser i år. Det är illavarslande för Sverige och de behov som finns, säger partiledare Nooshi Dadgostar till Altinget. 

Dels föreslås att staten står för hälften av kommunernas investeringskostnader i bygg- och anläggningsprojekt under 2024 till 2026, för att hålla byggandet och sysselsättningen i gång. 

– Det som krävs nu är en statlig statsning för att det som kommunerna i vilket fall som helst ska göra, underhålla vatten och avlopp, anläggningar, broar, kan göras nu i stället. Det vill vi kombinera då med en arbetsmarknadspolitisk åtgärd så att de arbetslösa blir premierande i den här typen av projekt och snabbt kan komma tillbaka till sina jobb. {{toplink}}

Hur ska det fungera i praktiken?

- Kommunerna ska kunna ansöka om att få en medfinansiering från staten och när de upphandlar så ska de premiera de som har varit utan jobb och få en subvention. Det är den arbetsmarknadspolitiska åtgärd som vi föreslår.

Vänsterpartiet menar att stödet skulle leda till sysselsättning för 25 000 personer fram till 2026.   

Båda åtgärderna ska täckas av de tio miljarder per år som Vänsterpartiet vill skjuta till. För 2024 landar det på ett tillskott på 5 miljarder då det föreslås träda i kraft vid halvårsskiftet. 

Förslaget föreslås finansieras genom att slopa överskottsmålet för det finansiella sparandet. {{toplink}}

,

Forrige artikel De tar strid mot von der Leyen i sommar De tar strid mot von der Leyen i sommar Næste artikel Förslaget: Minskat regelkrångel och kortare sommarlov ska stärka ekonomin Förslaget: Minskat regelkrångel och kortare sommarlov ska stärka ekonomin
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.