Lyxbilar ska enklare kunna tas från gängkriminella

Tillgångar som gängkriminella har skaffat sig genom brottslighet ska kunna förverkas av staten, även om de inte kan kopplas till ett specifikt brott. Det meddelar regeringen och SD på en pressträff.

Med en ny förverkandelagstiftning vill regeringen och Sverigedemokraterna göra det enklare för staten att ta gängkriminellas lyxprodukter.

Till skillnad från dagens lagstiftning behöver inte egendomarna kopplas till ett specifikt brott, enligt regeringens förslag.

– Det här är en mönsterbrytande reform som är väldigt stor och omfattande, en av de största sedan brottsbalken antogs på 1960-talet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff.

– Genom den här reformen införs ett helt nytt kapitel i brottsbalken, en ny lag införs om hur processen ska gå till och det blir följdändringar i över hundra andra lagar för att det här systemet ska hänga ihop på ett bra sätt.

Träder i kraft i sommar

Personer som kör lyxbilar eller bär dyra klockor men som lever på bidrag måste på ett ”rimligt sätt” kunna förklara hur de har tillförskaffat sig egendomarna.

– Med det här verktyget kan brottsligheten angripas från ett helt nytt håll, säger Gunnar Strömmer.

Beslut om lagrådsremissen fattas på torsdag. Lagändringarna ska enligt plan träda i kraft den 1 juni nästa år, rapporterar TT.

Forrige artikel Årets mest lästa debatter om utbildning Årets mest lästa debatter om utbildning Næste artikel Skolministern: Bort med den postmodernistiska kunskapssynen Skolministern: Bort med den postmodernistiska kunskapssynen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.