M vill att kommuner ska kunna kräva tillbaka skolpeng

Moderaterna vill att kommuner ska kunna kräva tillbaka skolpeng från skolor som brister i sitt uppdrag. ”Borde vara självklart”, menar utbildningsutskottets andre vice ordförande Kristina Axén Olin. I dag röstar utskottet om frågan.

Moderaterata ledamöter i utbildningsutskottet vill att utskottet ska ta ett initiativ om att möjliggöra för kommuner att kräva tillbaka skolpeng. 

– Det handlar om att vi ska inte ha några avarter i svensk skola. Vi ska inte ha några dåliga skolor i Sverige, varken kommunala eller friskolor. Ett led i detta är det som egentligen borde vara självklart, att en kommun som betalar ut skolpeng till en skola som brister ska kunna ta tillbaka den, säger Kristina Axén Olin (M), andre vice ordförande i utbildningsutskottet, till Altinget. 

Fallet Römosseskolan

Enligt Axén Olin var det fallet Römosseskolan som aktualiserade behovet av en sådan regel.

– När en skola blir dömd för ekonomisk brottslighet och tappar skoltillstånd så måste ju självklart kommuner ha rätt att kräva tillbaka utbetald skolpeng, säger hon. 

Beslut under dagen

I dag tas frågan upp för diskussion i utbildningsutskottet. Då kan utskottet antingen välja att bereda frågan, att man går vidare och utreder förslaget. Eller så avslås utskottsinitiativet, som Moderaterna har väckt, av en majoritet. 

– Vi tycker att det här är självklart, men jag vet inte hur de andra partierna kommer att ställa sig, säger Kristina Axén Olin.

{{toplink}}

Forrige artikel Hallå där Abir Al-Sahlani – ny vice ordförande i Renew Europe Hallå där Abir Al-Sahlani – ny vice ordförande i Renew Europe Næste artikel Miljöpartist KU-anmäler Anna Hallberg för Cementa-uttalande Miljöpartist KU-anmäler Anna Hallberg för Cementa-uttalande
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.