Macron vill grundlagsfästa garanterad rätt till abort i Frankrike

Utvecklingen av aborträtten i världen har fått franska politiker att ta initiativ till att skriva in aborträtten i Frankrikes grundlag.

Af Peter Ingemann Nielsen

Senast 2024 måste rätten till abort skrivas in i den franska konstitutionen.

Det meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron på X, tidigare Twitter. 

"År 2024 kommer kvinnors rätt till abort att vara oåterkallelig", skriver presidenten.

Abort avkriminaliserades i Frankrike 1975, men fram till nu har det inte varit en konstitutionell rättighet.

Det är utvecklingen i framför allt USA som har fått franska lagstiftare att granska abortlagarna.

När USA:s högsta domstol förra året upphävde ett historiskt abortbeslut och därmed tog bort amerikanska kvinnors grundlagsenliga rätt till abort var det ett tillfälle för franska politiker att betona att franska kvinnor aldrig får berövas sin aborträtt.

Enligt nyhetsbyrån AP kan aborträtten skrivas in i konstitutionen om en majoritet på mer än 60 procent i det franska parlamentets två kamrar, nationalförsamlingen och senaten, röstar för.

Frankrikes jämställdhetsminister Bérengère Couillard välkomnar initiativet.

"Det här är en seger för alla kvinnor och en kraftfull symbol som skickas till andra länder i världen där våra rättigheter går bakåt", skriver hon på X.
 
Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Forrige artikel Socialministern positiv till ny lag för naloxon Socialministern positiv till ny lag för naloxon Næste artikel Riksdagen samlas bakom stängda dörrar Riksdagen samlas bakom stängda dörrar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.