Macrons linjetal om kontinentens framtid: ”Vårt Europa kan dö”

Europeisk missilsköld, gemensamma lån, massiva investeringar, protektionistisk handelspolitik och färre miljöregler – Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar till en “chock” och ett ”paradigmskifte” för att rädda ett EU som hamnat i kläm mellan Ryssland, Kina och USA.

BRYSSEL. Europa kan fortfarande göra mycket, men om vi inte tar oss samman kommer vi att bli överkörda av ekonomiska och militära stormakter i både öst och väst.

Det var huvudbudskapet i ett nästan två timmar långt tal om kontinentens framtid som Frankrikes högste ledare höll vid Sorbonneuniversitetet i Paris på torsdagen – sju år efter att han höll ett berömt och mycket unionsvänligt tal 2017 som tillträdande president på samma plats.

– Vi lever i ett historiskt ögonblick. Vi måste inse det: Vårt Europa kan dö, säger Emmanuel Macron nu.

Han beskriver Ryssland som ett militärt hot, Kina som ett ekonomiskt hot och USA som en hård konkurrent till Europa.

Enligt den franska presidenten innebär situationen att EU måste minska regleringen inklusive miljökraven och i stället öka de massiva satsningarna på försvar, forskning och industriell utveckling.

– Man kan inte ha de mest krävande miljöreglerna i världen samtidigt som man investerar mindre och driver en mindre ambitiös industripolitik än sina konkurrenter, och sedan tro att man kan fortsätta att skapa jobb. Det går helt enkelt inte ihop, säger presidenten.

Behov av ett strategiskt paradigmskifte

– Vi måste fatta några stora beslut snabbt: ett strategiskt paradigmskifte är nödvändigt om vår modell för välstånd ska överleva, säger Macron.

Det europeiska samarbetet har visserligen under de senaste åren lyckats hantera pandemin, den ekonomiska återhämtningen, energikrisen och det gemensamma svaret på Rysslands krig mot Ukraina. Men ”slaget är inte vunnet än”, varnar han.

Enligt Macron har Europa varit för naivt och tveksamt när det gäller säkerhet, industri och handel.

– Vi är i dag inte rustade för att hantera de risker vi står inför. Vår upprustning och förstärkningen av vår industriproduktion går för långsamt jämfört med våra motståndare och konkurrenter, säger han.

Utan att ännu lägga fram några konkreta förslag föreslår presidenten att EU ska ta in massivt kapital under de närmaste åren för att genomföra stora gemensamma investeringar, främst inom försvarsindustrin.

Vi måste stärka vårt eget försvar

– Den tid då vi kunde få energi från Ryssland, flytta produktion till Kina och räkna med säkerhet från USA är över. Vi befinner oss i en ny era nu, där Europa är omringat och pressat från flera håll, säger han.

– Det nya säkerhetsparadigmet är detta: vi måste själva skapa ett trovärdigt försvar av Europa. Nato är fortfarande viktigt, men det räcker inte längre. Behöver vi en missilsköld? Kanske. Vår granne har blivit aggressiv och det väcker ett antal frågor, säger den franske presidenten.

Emmanuel Macron tillkännagav att han därför kommer att bjuda in andra europeiska ledare och partners under ”de kommande månaderna” för att arbeta med Frankrike för att utveckla ett ”trovärdigt försvar” för Europa.

Samtidigt vill den franske ledaren göra det till en prioritering att utveckla och köpa EU-ländernas militära utrustning här i Europa, snarare än i USA eller någon annanstans.

– Det borde skrivas in i fördraget att vi ska privilegiera europeisk produktion, säger Macron, som samtidigt vill lägga mycket större restriktioner på utländska handelspartners som vill sälja sina varor och investera i EU.

Europa måste låna tillsammans

Presidenten bäddar för en ”investeringschock” med mobilisering av ”hundratals miljarder euro varje år” under den kommande perioden om Europa ska ha en chans i racet.

Frankrike kommer att föreslå en stor gemensam investeringsplan för EU:s försvarsindustri och andra ”viktiga industrier” som ny teknik, energiomställning och rymdindustri, i syfte att ”återindustrialisera” den europeiska kontinenten.

Enligt Emmanuel Macron innebär det att de europeiska regeringarna bör vara öppna för alla typer av finansiering, inklusive att ta nya stora lån gemensamt i linje med återhämtningsplanen efter coronapandemin.

Detta är annars en idé som hittills har förkastats av Tyskland, och som Sverige också har varit skeptiskt till. Men längre än så går det inte, säger Frankrikes ledare.

– Våra regler och planer är inte längre aktuella. Nu är det dags att investera massivt, precis som våra konkurrenter redan har gjort. Vi ligger efter USA och Kina, säger Macron.

Valkampanj mot nationalisterna

I Frankrike ses presidentens passionerade, omfattande tal både som en historisk markör av statschefen och som ett kampanjinlägg av en politisk ledare vars parti riskerar att bli besegrat av nationalisterna i sommarens EU-val.

Nationalistledaren Marine Le Pens parti, Rassemblement National, ligger på upp till en tredjedel av alla röster i juni i opinionsmätningarna, medan Emmanuel Macrons egen politiska rörelse bara kan hoppas på hälften så många röster.

Denna utveckling kan ses i ett antal EU-länder, och ordföranden är uppenbarligen mycket medveten om detta.

– Det är klart att nationalisterna gör framsteg just nu. Folk är trots allt oroliga. Men vårt svar får inte vara försiktighet, tvärtom måste vi vara djärva i våra planer för Europa, säger Macron.

– Vi måste ta vårt öde i våra egna händer. 

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Forrige artikel Försvarsberedningen: 53 miljarder mer till 2030 Försvarsberedningen: 53 miljarder mer till 2030 Næste artikel S: ”Förslaget vilar inte på en stabil ekonomisk grund” S: ”Förslaget vilar inte på en stabil ekonomisk grund”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.