Försvarsberedningen: 53 miljarder mer till 2030

Försvarets budget ska öka med ytterligare 53 miljarder. Dessutom ska brigaduppbyggnaden tidigareläggas. Det föreslår Försvarsberedningen i sin slutrapport.

Försvarsberedningens slutrapport har undertecknats av alla åtta riksdagspartier. Ordförande Hans Wallmark (M) inleder pressträffen med att understryka den enighet som finns på försvarsområdet.

– Det tror jag är en styrka i tider där vi har stora slitningar och mycket påhopp på varandra. Det finns också politiska områden som är fredade från det, säger Wallmark.

Försvarsbudgeten föreslås ökas med 52,8 miljarder fram till år 2030. Tillsammans med tidigare beslut ökar den till totalt 185 miljarder år 2030, enligt TT, som har läst rapporten i förväg. Det skulle innebära 2,6 procent av BNP.

Partierna är även överens om att tidigarelägga brigaduppbyggnaden. År 2030 ska Sverige totalt ha fyra brigader.

S: Fler förhandlingar

Trots att det finns en bred enighet kring rapporten som helhet finns även invändningar från partierna.

Peter Hultqvist (S) hade velat se parallella förhandlingar också kring finansieringen av tillskotten i budgeten. V och MP delar Hultqvists åsikt.

– Det är mycket som kan ske, omfattande saker. Det kan bli tidsutdräkter, prisökningar och olika typer av problem, säger han.

C hade velat se mer

Även Centerpartiet har en avvikande uppfattning. En ökning till 2,6 procent av BNP räcker inte, menar partiet. Deras krav är att försvarsanslagen ska upp till 3 procent av BNP år 2030.

– Vi beklagar att beredningens samlade ambition för det ekonomiska tillskottet till det militära försvaret är för lågt i förhållande till alla de behov som finns, säger Mikael Larsson (C).

Forrige artikel Statskontoret ska granska Socialstyrelsen Statskontoret ska granska Socialstyrelsen Næste artikel Macrons linjetal om kontinentens framtid: ”Vårt Europa kan dö” Macrons linjetal om kontinentens framtid: ”Vårt Europa kan dö”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.