Maria Mindhammar om kritiken: Våra resurser satte begränsningar

Tidigare AF-toppen Annika Sundén kritiserar myndigheten för att ge fel stöd åt långtidsarbetslösa. ”Det behövs ytterligare anslag och det är ju upp till regeringen. Det är regeringen som bestämmer”, säger tidigare generaldirektören Maria Mindhammar till Altinget. 

Arbetsförmedlingens tidigare analyschef Annika Sundén riktar skarp kritik mot myndigheten och menar att Arbetsförmedlingen brister i stödet till långtidsarbetslösa och personer som står långt från arbetsmarknaden.  

Sundén slutade på myndigheten i januari 2022 efter oenigheter med dåvarande generaldirektören Maria Mindhammar. Två år senare har stödet till gruppen fortfarande inte förbättrats, enligt Sundén.  

{{toplink}}

– Vi är helt överens om den grundläggande analysen att det behövs stora resurser för långtidsarbetslösa. Men våra resurser satte begränsningar och i januariavtalet var det ju ett krav att reformera, säger Maria Mindhammar, som var generaldirektör på Arbetsförmedlingen fram till mitten av september, till Altinget.

Handlar om 20 procent

I övrigt håller hon inte med om kritiken från Annika Sundén. 

– Nu har reformeringen landat rätt så bra, en mix mellan fristående aktörer och Arbetsförmedlingens tjänster, säger Maria Mindhammar. 

Hon pekar också på att det inte är alla långtidsarbetslösa som hänvisas till fristående aktörer.  

– Det handlade om 20 procent. Och inte personer som står riktigt långt ifrån arbetsmarknaden.

Men man anvisade långtidsarbetslösa till Rusta och matcha. Tycker du det var rätt beslut?  

– Alltså rusta och matcha är ju precis så. Förut hade vi något som var bara matchingtjänst, det var bara matchning till olika arbeten, att hjälpa till att söka och hitta jobb. Och därför var ju också även långtidsarbetslösa som var målgruppen för den här tjänsten. 

EU-pengar tog slut

Sundén kritiserar också beslutet att inte fortsätta med satsningen Jämställd etablering, som visat goda resultat för utrikes födda kvinnor. Enligt Maria Mindhammar var satsningen för resurskrävande att fortsätta med.  

– Det var på många sätt framgångsrikt, men det var finansierat av EU-medel. När pengarna tog slut äskade Arbetsförmedlingen medel för vi tyckte att det var en bra tjänst. Men vi hade inga ekonomiska möjligheter att kunna fortsätta utan.  

– Det behövs ytterligare anslag och det är ju upp till regeringen. Det är regeringen som bestämmer. 

Hade myndigheten kunnat göra mer för de långtidsarbetslösa?  

– Jag kan bara säga att när jag var generaldirektör så äskade vi mer medel för att vi tyckte att det gav så bra effekt. Men det är helt upp till politiken vad man tror kan gynna långtidsarbetslösa och vad man vill satsa på.  

Håller du med Annika Sundén om att det inte är optimalt att anvisa långtidsarbetslösa och personer långt från arbetsmarknaden till Rusta och matcha? 

– Nej, jag säger såhär att vi skickade ju inte de som stod längst ifrån till den här tjänsten för den var inte anpassad för det, utan vi skickade i första hand de som var nya långtidsarbetslösa. Jag tror att den har gett bra effekt.

– Ambitionen från regeringen var långt högre än vad vi anstiftade till och Annika ville inte anvisa någon i det läget. Det är ju ett beslut av regeringen att dessa skulle skickas till fristående aktörer. Jag anser att jag gjorde vad jag kunde och Annika får tycka annorlunda.  

Forrige artikel Löneutveckling står mot effektiviseringar – parternas krav i lärarnas avtalsrörelse Löneutveckling står mot effektiviseringar – parternas krav i lärarnas avtalsrörelse Næste artikel Högervåg väntas i valet – så kan nya samarbeten påverka politiken Högervåg väntas i valet – så kan nya samarbeten påverka politiken
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.