MP-toppen om Stenevis avgång: ”Finns säkert saker vi behöver lära”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi slutar. Beskedet kommer efter att hennes ledarskap ifrågasatts internt. ”Alldeles säkert finns det saker som vi behöver lära”, säger gruppledaren Rasmus Ling till Altinget.

Märta Stenevi efterträdde Isabella Lövin som Miljöpartiets språkrör för tre år sedan. För några veckor sedan meddelade hon att hon är sjukskriven efter en tuff höst. Nu avgår hon.

– Jag har försökt ta det lite lugnt och återhämta mig, men med lite distans så har jag bestämt mig för att jag kommer att avgå som språkrör, säger hon till Aftonbladet.

I nuläget ser Stenevi inte att hon kan vara den ledare som partiet behöver.

– Partiet förtjänar bättre än ett limbo, där man har ett språkrör som inte kan fullfölja rollen. 

Höstens process för att hitta en ersättare till Per Bolund kantades av läckor om problem i partiet. Vittnesmål förekom även om arbetsmiljöproblem kring Märta Stenevis ledarskap.

– Det innebar en enorm press. Det är inte den mediala uppmärksamheten, jag är införstådd med att man är ständigt granskad och kritiserad, men det som hände i höstas när det också blev mycket anonymt, sådant som man inte vet hur man ska förhålla sig till och inte vet var det kommer ifrån, det har varit svårare och tagit mer på krafterna.

Daniel Helldén, som under Stenevis sjukskrivning varit ensamt språkrör kommenterar beskedet i ett inlägg på Facebook.

”Jag har respekt för hennes beslut, men jag tycker personligen att det är väldigt tråkigt”, skriver han och fortsätter:

”Jag har tyckt mycket om att jobba tillsammans med Märta och såg fram emot vårt gemensamma samarbete att skapa mer grön politik. Nu hoppas jag att hon får den hjälp som behövs för att kunna må bra igen.”

”Finns saker vi behöver lära”

Rasmus Ling, en av MP:s två gruppledare i riksdagen, har förståelse för Märta Stenevis beslut och lovordar henne för ”enorma insatser för partiet”.

När du ser tillbaka på hösten, ser du att något hade kunnat göras annorlunda från partiets håll?

– Vi har ju tillsatt en utredning som ska ha sin gång. Sedan får vi diskutera den. Men alldeles säkert så finns det saker som vi behöver lära, det är ju anledningen till att vi tillsatte den, säger han till Altinget.

Annika Hirvonen är partiets andra gruppledare och kandiderade mot Stenevi när hon valdes till språkrör i januari 2021. 

– Det är väldigt mycket som har hänt som jag såklart önskar hade gått till på ett annat sätt. Jag önskar att vi framåt har en diskussion där man kommer ihåg människorna bakom när man för olika diskussioner. Speciellt när de görs i offentligheten, säger hon.

Du har kandiderat tidigare, hur ställer du dig till frågan om att ta över?

– Jag vet inte, jag har inte hunnit tänka på det än. Vi har jättemånga duktiga kvinnliga politiker och jag tänker att många personer kommer att behöva ta den frågan på stort allvar den närmaste tiden och tänka igenom det.

Men du säger inte nej nu i alla fall?

– Nej, men det är väl så att om man inte har tänkt igenom någonting så har man varken ett ja eller ett nej, säger Hirvonen.

Grön ungdom: ”Jättetråkigt”

Grön ungdoms ena språkrör Leon Mc Manus är tacksam över det som Stenevi har gjort för MP.

– Det är självklart jättetråkigt men framför allt så känner jag mig väldigt tacksam för det som Märta har gjort och hennes arbete för att bredda partiet, säger han till Altinget.

Han känner sig också trygg med Daniel Helldén som ensamt språkrör.

– Jag tycker han har gjort en bra inledning så det känns tryggt att han ska vara nu tills vi hittar ett nytt språkrör, säger Leon Mc Manus.

Andersson tackar för samarbetet

Flera partiledare reagerar på Märta Stenevis avgång.

”Jag vill tacka Märta Stenevi för ett mycket gott samarbete och viktiga insatser under åren som minister och språkrör. Jag hoppas att hon snart kan fortsätta arbeta för Sverige och svenska folket”, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i en kommentar.

”Tråkigt att höra om kollegan Märta Stenevis besked. Men rätt att prioritera hälsan och fokusera på familjen”, skriver Johan Pehrson (L) på X.

”Tack Märta för allt. För samtalen, skratten och det goda samarbetet. Märta är en rakryggad politiker med tydlig kompass”, skriver Nooshi Dadgostar (V) i sitt inlägg.

MP-ledamot: ”Finns många potentiella efterträdare”

Riksdagsledamoten Ulrika Westerlund skriver till Altinget:

”Det är verkligen tråkigt att hon inte mår bra och känner att hon måste ta det här steget. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med henne i en ny roll”.

På frågan om ersättare svarar hon:

”Det finns många kunniga potentiella efterträdare och jag har stor tilltro till att vi kommer att kunna ha en bra process framåt”. 

{{toplink}}

, ,

Forrige artikel S-valledaren dömer ut kändisvärvningar S-valledaren dömer ut kändisvärvningar Næste artikel Så kan ny överenskommelse om människohandel påverka byggbranschen Så kan ny överenskommelse om människohandel påverka byggbranschen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.